Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU som fredsprojekt fik sin Nobelpris

EUs rolle som freds- og stabiliserende kraft var i højsædet, da unionen fik tildelt Nobels Fredspris. EUs præsident Van Rompuy modtog prisen med ydmyghed og en stærkt personlig takketale.

EU modtog i dag nobelprisen.
EU modtog i dag nobelprisen.

EU som institution fik mandag tildelt Nobels Fredspris på Oslo Rådhus af Nobelkomiteens formand, Thorbjørn Jagland, for unionens rolle som fredsbevarer og eksportør af demokrati på det europæiske kontinent.

Prisen blev overrakt til EUs ledere. repræsenteret af unionens præsident, Herman Van Rompuy, EU-kommissionens præsident, José Manuel Barroso og EU-parlamentets præsident Martin Schulz, der modtog medaljen og det formelle dokument, der udgør fredsprisen.

Ceremonien foregik foran et stort indbudt publikum, der ikke mindst talte 21 af EUs 27 statschefer herunder den tyske kansler, Angela Merkel, og den franske præsident, François Hollande. Begge fik særligt langt bifald, som repræsentanter for to lande, der har udkæmpet blodige krige, men som i dag har meget tætte forbindelser.

Thorbjørn Jagland fremhævede i sin begrundelse blandt andet, EUs fantastiske betydning for fred og fremme af demokrati på ruinerne af to verdenskrige på det europæiske kontinent.

- Landene er i dag bundet sammen på en måde, der forhindrer nye krige. EU er en central kraft i bestræbelserne på af skabe et fredens kontinent, og derfor fortjener den prisen, lød det fra ham.

Modtog pris med ydmyghed

EUs belgiske præsident, Herman Van Rompuy, holdt en stærkt personlig takketale - der i øvrigt var delt mellem ham og EU-kommissionens præsident, José Manuel Barroso.

- Det er med stor ydmyghed, at jeg står her i dag, sagde Herman Van Rompuy.

I sin tale tog han udgangspunkt i Anden Verdenskrig og fortalte om sin egen far, der var blevet tvunget til at grave sin egen grav, men var undsluppet sin skæbne, og om sin bedstemor, der havde fortalt beretninger om krigen, og som havde gjort stort indtryk.

- Vores kontinent er oversået med ar fra svær og spyd, fra kanoner og kampvogne. og det er vores pligt i dag at fortsætte drømmen om fred, sagde han.

Samtidig gav han også udtryk for, at fredsprojektet ikke er det første, som de unge i EU i dag er optaget af. Det er derimod mulighederne for at få et arbejde, hvilket også forpligter EU til at udvikle økonomien.

Derefter omformulerede han den tidligere amerikanske præsident John F. Kennedys berømte hyldest til berlinerne i 1960erne: »Ich bin auch ein Berliner« til:

- Ich bin auch ein Europaer.

EU-kommissionens præsident, José Manuel Barroso, talte om EUs ansvar i det internationale samfund med at fremme menneskerettigheder og kvinders ligestilling, og han nævnte mulighederne for at finde en løsning på konflikten i Syrien.

Han sagde, at nationalstaterne kan ikke længere være garanter for fred. Det er det internationale samarbejde og ikke mindst overnationale institutioner som EU, der har overtaget den rolle.

Derfor har ønsket om medlemskab for mange europæiske lande handlet om frihed og demokrati. Det gjaldt for Grækenland og Portugal, og det gælder for mange af de nye medlemmer af unionen, lød det fra ham.

Kritikere på gaderne

Ikke alle nordmænd klapper dog med på hyldesterne til EU.

Kritikere, der ikke ser unionen som et fredsprojekt, men som en benhård kapitalistisk organisation, har demonstreret i Oslos gader i forbindelse med mandagens overrækkelse.

Men ceremonien på rådhuset forløb lige så stilfuldt og værdigt som tidligere overrækkelser har gjort.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.