Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU ser håb om dialog med ny polsk regering om retsstaten

Der gives ingen politisk rabat på retsstaten og demokratiet, siger den tyske europaminister i strid om Polen.

EU ser nye muligheder for dialog om en løsning på striden om retsstaten i Polen efter en polsk regeringsrokade i december. Men en dialog er kun nyttig, hvis den fører til resultater, advarer EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans. Scanpix/John Thys
EU ser nye muligheder for dialog om en løsning på striden om retsstaten i Polen efter en polsk regeringsrokade i december. Men en dialog er kun nyttig, hvis den fører til resultater, advarer EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans. Scanpix/John Thys

EU ser nye muligheder for gennem dialog at finde en ordentlig løsning på striden om retsstaten i Polen efter en polsk regeringsrokade i december.

Det siger EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, tirsdag efter et europaministermøde i Bruxelles.

»Med en ny premierminister og en ny regering har vi nu en anden situation i den forstand, at vi faktisk har en dialog med Polen,« siger Timmermans.

»Men en dialog er selvfølgelig kun nyttig, hvis den fører til resultater,« siger han.

På mødet i Bruxelles har Timmermans orienteret om EU-Kommissionens beslutning om for første gang nogensinde at udløse EU-traktatens artikel 7 mod et medlemsland.

Det er den såkaldte atombombe-paragraf, der kan føre til sanktioner. I yderste fald kan Polen miste sin stemmeret i EU's ministerråd.

EU-Kommissionen mener, at en stribe nye love, som Polens højrenationale regering har fået vedtaget, truer med at underminere domstolenes uafhængighed.

Derfor er der »en klar risiko for et alvorligt brud på retsstatens principper i Polen«, mener kommissionen.

Og det er de andre EU-lande enige i, fremgår det af mødet tirsdag i Bruxelles.

Den tyske europaminister, Michael Roth, siger, at uret tikker.

»Vi må gøre det tydeligt. Der gives ingen politisk rabat på retsstaten og demokratiet,« siger den tyske minister ved ankomsten til mødet.

Roth, der på mødet også taler på vegne af Frankrig, ser også tegn på nye signaler fra Polen under den nye premierminister, Mateusz Morawiecki.

»Vi håber som tidligere, at vi finder en fornuftig løsning,« siger den tyske europaminister.

»Men hvis den udebliver, må vi tale om videre tiltag. Det er ånden og målet i artikel 7,« siger han.

EU-Kommissionen iværksatte første del af artikel 7-proceduren mod Polen i december.

Polen har tre måneder til at svare. Det betyder, at svaret skal falde i marts.

Den polske regering har hele tiden sagt, at det er på høje tid at reformere det polske retssystem. Det er korrupt og ineffektivt. Og det slæber rundt på en tung arv fra fire årtier under kommunismen, mener regeringen.

Frans Timmermans siger, at ingen anfægter et medlemslands ret til at lave om på sit retsvæsen.

»Det kan der være mange gode grunde til,« siger EU-kommissæren.

»Men behovet for reformer af retssystemet må aldrig være en undskyldning for at indføre politisk kontrol med retssystemet,« siger han.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.