Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-præsident får mandat til at forhandle med Tyrkiet

EU-landene har på topmøde givet EU-præsident Donald Tusk et mandat til at forhandle en flygtninge- og migrationsaftale med Tyrkiet, siger EU-diplomat.

EU-landene har på topmødet i Bruxelles givet EU-præsident Donald Tusk et mandat til at forhandle en flygtninge- og migrationsaftale med Tyrkiet, siger en EU-diplomat.

Fredag morgen ventes EU-præsident Donald Tusk, EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, og premierminister Mark Rutte fra det hollandske EU-formandskab at holde møde i Bruxelles med den tyrkiske premierminister, Ahmet Davutoglu.

- Vi er midt i forhandlingerne. Lederne har gennemgået udspillet til en aftale med Tyrkiet, og de har udstyret Tusk, Juncker og Rutte med et mandat, siger EU-diplomaten.

- Tusk ved nu, hvor medlemslandene har deres røde linjer, der ikke må overskrides, og hvor der er vigtige positioner, der skal fastholdes i forhandlingerne med den tyrkiske side, siger han.

På mødet fredag morgen vil EU-forhandlerne fremlægge EU's bud på aftalen for Davutoglu.

Den tyrkiske premierminister deltager efter planen i EU-topmødet, når det genoptages senere fredag. Her er målet at nå til enighed med Tyrkiet om en omfattende aftale, hvor Tyrkiet tager alle flygtninge og migranter retur fra græske øer.

For hver syrisk flygtning, der sendes retur til Tyrkiet fra de græske øer, skal EU tage en anden syrisk flygtning fra en lejr i Tyrkiet og genhuse vedkommende i EU.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, siger på et kort pressemøde, at EU hurtigt efter en aftale med Tyrkiet skal begynde at sende flygtninge retur over Det Ægæiske Hav.

Det skal ske for at undgå, at endnu flere flygtninge og migranter sætter sig i bevægelse, før vinduet lukker i.

Samtidig skal EU-landene hurtigt være klar til at hente syriske flygtninge fra lejre i Tyrkiet.

- Vi har ikke sat en startdato. Men Tyrkiets klare forventning er, at få dage efter at tilbagesendelserne begynder, skal EU-landene sætte gang i én-for-én programmet, siger Merkel.

EU skal også betale flere penge til støtte for syriske flygtninge i Tyrkiet og fremrykke visumfri adgang for tyrkere til EU. Desuden har Tyrkiet ønsket mere fart på udvidelsesforhandlingerne med EU.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.