Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-Parlamentet afsætter polsk vicepræsident

Vicepræsident fjernet for at kalde kollega »szmalcownik« - nedsættende for at afpresse jøder under krigen.

En af vicepræsidenterne i EU-Parlamentet, Ryszard Czarnecki fra Polen, er blevet afsat, efter at han kaldte et andet, rivaliserende polsk medlem af parlamentet for en nazistisk medløber. Reuters/Vincent Kessler
En af vicepræsidenterne i EU-Parlamentet, Ryszard Czarnecki fra Polen, er blevet afsat, efter at han kaldte et andet, rivaliserende polsk medlem af parlamentet for en nazistisk medløber. Reuters/Vincent Kessler

En af vicepræsidenterne i EU-Parlamentet Ryszard Czarnecki fra Polen, er blevet afsat, efter at han har kaldt et andet, rivaliserende polsk medlem af parlamentet for en nazistisk medløber.

Et flertal i forsamlingen stemte onsdag for at fjerne Czarnecki fra posten som vicepræsident.

Baggrunden er, at han i sidste måned kaldte sin landsmand Roza Thun for en »szmalcownik« - et nedsættende ord, som polakker anvender om andre polakker, der pressede penge ud af jøder, da Polen var besat af nazisterne under Anden Verdenskrig.

Czarnecki brugte skældsordet om Thun, efter at hun havde kritiseret den polske regering.

Polens udenrigsminister, Jacek Czaputowicz, siger i en kommentar, at Czarnecki gik over stregen. Men han mener, at det er en fejl at fjerne ham fra posten som vicepræsident. Den polske udenrigsminister siger, at det er en krænkelse af ytringsfriheden.

Ved afstemningen om afsættelsen af Czarnecki, som er en af 14 vicepræsidenter, stemte 447 for at fjerne ham, mens 196 stemte imod. Mindst to tredjedel af medlemmerne skulle stemme for.

Czarnecki forbliver menigt medlem af parlamentet som repræsentant for Polens regerende Lov og Retfærdighedsparti.

Roza Thun havde påkaldt sig hans vrede ved at kritisere det polske regeringsparti i tysk tv. Hun sagde, at det bevægede Polen i retning af et diktatur.

/ritzau/AP

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.