Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-parlamentarikere retter fokus på Malta efter bloggerdrab

Der er uenighed blandt de største grupper i EU-Parlamentet, når det handler om retsstatsprincippet i Malta.

Der er uenighed blandt de største grupper i EU-Parlamentet, når det handler om retsstatsprincippet i Malta. (Foto: Kasper Palsnov/Scanpix 2017)
Der er uenighed blandt de største grupper i EU-Parlamentet, når det handler om retsstatsprincippet i Malta. (Foto: Kasper Palsnov/Scanpix 2017)

EU-Kommissionen bør handle og indlede en dialog med Malta om retsstatens principper efter mordet på den kritiske blogger Daphne Caruana Galizia.

Det mener Esteban Gonzales Pons, der er medlem af EU-Parlamentets store kristendemokratiske EPP-gruppe.

- Jeg skammer mig. Uden det her mord ville vi ikke vide, hvad der egentlig sker på Malta, siger han.

Politimyndighederne undgår at undersøge sager om korruption og skattesvindel, fordi de er har bånd til regeringen, mener parlamentarikeren.

- Det drejer sig om magtens tredeling og retsstatsprincippet i Europa. Vi må forsvare vores journalisters pressefrihed, siger han.

Debatten blev programsat i kølvandet på drabet på den kritiske journalist og blogger Daphne Caruana Galizia.

Hun har tidligere beskyldt Maltas regering for korruption og blev 16. oktober dræbt af en kraftig bilbombe.

Drabet har ført til en stigende bekymring i parlamentet for, at frihedsrettighederne bliver indskrænket i den lille østat.

Men den socialdemokratiske gruppe, der er den næststørste i parlamentet, mener derimod ikke, at man bør gå så drastisk til værks.

Drabet er bekymrende, og det samme er det, at Malta er et skattelyland, påpeger den danske parlamentariker Christel Schaldemose (S).

- Men Malta er ikke Ungarn, Malta er ikke Polen. Malta er i dialog med resten af EU. Malta har rakt ud og bedt om hjælp.

- Lad os bruge den dialog til at hjælpe Malta med at få opklaret mordet, og med at finde ud af, hvordan man beskytter journalister bedre, får stoppet skattely og i øvrigt bistå til at styrke retsstatsprincipperne, siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.