Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-Parlament opfordrer til at fjerne Ungarns stemmeret

EU-Parlamentet forsøger at fjerne Ungarns stemmeret med vedtagelse af en ny resolution.

Ungarns højrenationale premierminister, Viktor Orbán, er efter vedtagelsen af en ny uddannelseslov blevet kritiseret af parlamentet.
Ungarns højrenationale premierminister, Viktor Orbán, er efter vedtagelsen af en ny uddannelseslov blevet kritiseret af parlamentet.

Onsdag har politikerne i EU-Parlamentet antændt en potentiel bombe i EU-systemet i frustration over EU-landet Ungarn.

Ved en afstemning onsdag stemte et flertal i parlamentet ja til en resolution, der kan være skridtet mod igangsættelse af den såkaldte artikel 7-procedure.

Proceduren er aldrig blevet sat i værk før og kaldes derfor en »atombombemulighed«. Den kan føre til fratagelse af Ungarns stemmeret i EU.

Det er en koalition af de socialistiske, grønne og liberale partier, der har krævet en afstemning om resolutionen.

Partierne er stærkt kritiske over for Ungarn, som de ikke mener lever op til forpligtelserne over for EU.

Ungarns højrenationale premierminister, Viktor Orbán, er efter vedtagelsen af en ny uddannelseslov blevet kritiseret af parlamentet.

Loven vil betyde lukning af Central European University i Budapest.

Også EU-Kommissionen har kritiseret loven, som de mener er uforenelig med de grundlæggende frihedsrettigheder for det indre marked i EU. Kommissionen har således lagt sag an mod Ungarn.

Vedtagelsen af resolutionen var på vippen, fordi medlemmer af den store konservative gruppe i parlamentet (EPP) hidtil har holdt hånden over Orban.

Gruppen har således anbefalet sine medlemmer ikke at stemme for resolutionen.

Men resolutionen blev onsdag vedtaget med 393 stemmer for, 221 imod og 64 undladelser.

Med vedtagelsen af resolutionen skal EU-Parlamentets udvalg om Borgernes rettigheder og retlige og indre anliggender (LIBE) udfærdige en resolution, hvor parlamentet formelt beder om, at artikel 7 aktiveres.

Foruden konflikten om Ungarns stigende kontrol med akademiske friheder, er landet også blevet kritiseret for behandlingen af migranter og strenge krav til ngo'er.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.