Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-Parlament anbefaler fremgang i brexitforhandlinger

EU-lande bør give grønt lys på topmøde til, at brexitforhandlinger kan gå videre, lyder det fra EU-parlament.

EU-Parlamentet mener, at der er sket tilstrækkelige fremskridt til, at forhandlinger om brexit kan gå videre til fase to, der handler om fremtidens forhold.
EU-Parlamentet mener, at der er sket tilstrækkelige fremskridt til, at forhandlinger om brexit kan gå videre til fase to, der handler om fremtidens forhold.

EU-Parlamentet mener, at der er sket tilstrækkelige fremskridt til, at forhandlinger om brexit kan gå videre til fase to, der handler om fremtiden.

Det fremgår af en fælles beslutning, der blev stemt igennem onsdag, under parlamentets månedlige samling i Strasbourg.

I fredags blev EU-Kommissionen og Storbritannien enige om en aftale, der gav tilstrækkelige fremskridt i brexit-forhandlingerne.

Det er nu op til de resterende 27 EU-lande at beslutte på et topmøde, om det er tid til at tage hul på anden fase.

De tilstrækkelige fremskridt handler om tre punkter. Den økonomiske slutopgørelse, EU-borgernes fremtid i Storbritannien og grænsen mellem Irland og Nordirland.

Briterne skal efter planen forlade EU fredag 29. marts 2019 ved midnat. I sidste ende skal parlamentet godkende den samlede aftale.

Efter sidste uges gennembrud omtalte den britiske chefforhandler, brexitminister David Davis, fremskridtsaftalen som »en hensigtserklæring«.

Men følge parlamentet bør forhandlingerne kun fortsætte, hvis Storbritannien respekterer sin del af den fælles aftale om fremskridt.

Kommentarer som dem, David Davis for nylig fremsatte, risikerer at ramme den gode tro, der er opbygget, fremgår det.

»Det vigtigste, vi kan gøre for at sikre det, er at få omsat forpligtelserne til en juridisk bindende tekst i løbet af de kommende uger,« siger parlamentets chefforhandler, Guy Verhofstadt, før afstemningen.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, slår også fast foran parlamentarikerne, at man ikke kan trække sig.

»Der er ingen vej til tilbage,« siger han.

Men parlamentet påpeger, at der stadig er udestående spørgsmål, der skal løses, inden det stemmer for en endelig aftale.

Det handler blandt andet, om EU-borgernes rettigheder bør omfatte fremtidige partnere og britiske borgeres frie bevægelighed i EU.

556 parlamentarikere stemte for den ikke-bindende resolution, og 62 stemte imod, mens 68 undlod at stemme.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.