Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU: Libyens nye regering er et vigtigt skridt mod stabilitet

Den nye enhedsregering, der skal forene Libyens krigende grupper, får 32 ministre, siger FN-diplomater.

En aftale om en ny regering i Libyen er tirsdag faldet endeligt på plads, oplyser diplomater i Tunesiens hovedstad, Tunis, ifølge Reuters. Forhandlingerne har været ledet af FN.

Den nye enhedsregering skal forene landets krigende grupper, og EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, kalder nyheden fra Tunis "et vigtigt skridt" mod stabilitet i Libyen.

Kun en enhedsregering vil ifølge Mogherini være i stand til "at afslutte politiske stridigheder, besejre terrorisme og tage fat på talrige udfordringer vedrørende sikkerhed og økonomi, som landet står over for".

Imens mener kritikere, at aftalen er blevet tvunget for hurtigt igennem, uden at alle grupper og fraktioner har været ordentligt repræsenteret.

Et præsidentråd med base i Tunis, der er dannet i henhold til planen, har udnævnt i alt 32 ministre til den nye regering. Det sker, selv om to af rådets ni medlemmer ikke støtter den nyudnævnte regering.

Libyen har haft to regeringer siden august 2014, da en militæralliance erobrede hovedstaden og etablerede sit eget parlament i Tripoli. Det tvang den internationalt anerkendte regering til at søge tilflugt i den østligt beliggende by Tobruk.

De to stridende regeringer i Libyen sagde i december, at de var nået til enighed om en politisk løsning på konflikten i det urohærgede land, som har været i kaos siden Muammar Gaddafis fald i 2011.

En del af den FN-mæglede aftale blev underskrevet i december i Marokko af lovgivere fra de to libyske parlamenter og andre politiske aktører.

Præsidentrådet skal fungere i en overgangsperiode på to år, indtil der kan vælges en ny lovgivende forsamling.

Iagttagere fremhæver, at en ny enhedsregering i Tripoli har stor betydning for kampen mod Islamisk Stat (IS).

The International New York Times beskriver i en forsideartikel tirsdag, hvordan amerikanske elitesoldater, der ventede en hjertelig modtagelse i Libyen i december, i stedet blev modtaget af en fjendtligt milits.

Episoden skyldtes dårlig kommunikation mellem rivaliserende grupper, som nu vil kunne arbejde bedre sammen mod jihadisterne i Islamisk Stat.

Islamisk Stat tog kontrollen med kystbyen Sirte i juni. Sirte er Muammar Gaddafis hjemby. Gruppen har udnyttet det kaos, som har bredt sig i hele Libyen siden revolutionen, til at vinde frem i det olierige land.

Det internationalt anerkendte parlament i det østlige Libyen har nu ti dage til at godkende den nye regering.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.