Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-ledere klar til at forhandle fremtid med briter

Beslutning: EU27 har vedtaget retningslinjer for det fremtidige EU-britiske forhold, skriver Tusk på Twitter

De 27 lande, der bliver i EU efter brexit, har godkendt retningslinjerne for det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien, skriver Donald Tusk på Twitter.
De 27 lande, der bliver i EU efter brexit, har godkendt retningslinjerne for det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien, skriver Donald Tusk på Twitter.

De 27 lande, der bliver i EU efter Brexit, har godkendt retningslinjerne for de kommende forhandlinger om det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien.

Det skriver EU-præsident Donald Tusk på Twitter.

»Beslutning: EU27 har vedtaget retningslinjer for det fremtidige EU-britiske forhold efter Brexit,« skriver EU-præsidenten.

Det handler først og fremmest om en frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien.

Forhandlingerne ventes at gå i gang inden for de kommende uger.

Samtidig bakker EU-lederne op om at give en overgangsordning for Storbritannien.

Den skal vare fra den britiske exit 29. marts 2019 - om et år - til udgangen af 2020.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) er glad for beslutningen på EU-topmødet.

»Glad for aftale om overgangsordning for Storbritannien og vedtagelse af retningslinjer for det fremtidige forhold mellem EU og Storbritannien,« skriver statsministeren under topmødet på Twitter.

»Stadig lang vej igen og småt med tid til at nå endelig aftale om komplekse emner. Intet er aftalt, før det hele er aftalt,« skriver han.

Den britiske premierminister, Theresa May, hilser enighed om overgangsordning og retningslinjer for forhandlinger om frihandel velkommen.

»Jeg mener, at der nu er ny dynamik i disse forhandlinger«, siger hun.

Der kommer dog kun en overgangsordning, hvis EU og Storbritannien senere i år også bliver enige om selve exitaftalen.

Og her er det største problem sparket til hjørne. Det handler om fremtidens forhold på grænsen mellem Irland og det britiske Nordirland.

Når det gælder fremtidens forhold til briterne, foreslår EU-landene en frihandelsaftale, der omfatter alle områder og er uden afgifter på varer.

De ønsker "et så tæt partnerskab med Storbritannien i fremtiden som muligt", hedder det.

Sådan et partnerskab bør også omfatte kampen mod terror og international kriminalitet, sikkerhed, forsvar og udenrigspolitik, står der i retningslinjerne.

Storbritannien vil både ud af det indre marked og EU's toldunion. Og det begrænser mulighederne for en aftale, lyder det fra EU.

»Det vil desværre have negative økonomiske konsekvenser, især i Storbritannien«, hedder det direkte i EU's udspil til forhandlinger.

Et af de stor slag kommer til at stå om, hvorvidt en kommende frihandelsaftale også skal omfatte finansielle ydelser. Det ønsker briterne af hensyn til Londons store finanscenter.

Donald Tusk har tidligere sagt, at det vil blive den første frihandelsaftale i historien, der løsner de økonomiske bånd i stedet for at styrke dem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.