Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-ledere forstår briters behov for tid - men kun med måde

Skilsmisseprocessen skal i gang hurtigt. Der er ikke tid til at meditere siger kommissionsformand Juncker.

EU's ledere har forståelse for, at "støvet skal lægge sig" efter folkeafstemningen i Storbritannien, siger EU-præsident Donald Tusk. Scanpix/Philippe Huguen
EU's ledere har forståelse for, at "støvet skal lægge sig" efter folkeafstemningen i Storbritannien, siger EU-præsident Donald Tusk. Scanpix/Philippe Huguen

Bruxelles. Den politiske situation i Storbritannien efter torsdagens folkeafstemning er kaotisk. Derfor har EU's stats- og regeringschefer også forståelse for, at situationen skal falde til ro, inden de første skridt i skilsmissen med EU kan tages.

- Lederne forstår, at der er brug for noget tid til at få støvet til at lægge sig, siger EU-præsident Donald Tusk på et pressemøde i Bruxelles sent tirsdag aften efter EU-topmødets første dag.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, forsøger dog at lægge pres på briterne.

- Jeg har forståelse for, at David Cameron (den britiske premierminister, red.) vil have noget tid, siger Jean-Claude Juncker på pressemødet.

- Men jeg forstår ikke, at dem, der gerne ville forlade EU, ikke kan fortælle, hvad de vil. Jeg troede, I havde en plan, et projekt, siger han.

- Vi vil have, at artikel 50 bliver udløst så hurtigt som muligt. Processen er nødt til at blive speedet op. Vi har ikke måneder til at meditere, vi bliver nødt til at handle, siger Juncker med henvisning til den traktat i Lissabontraktaten, som skal anvendes til en formel udmeldelse fra EU-samarbejdet.

De seneste dage har der været spekulationer om, hvorvidt Storbritannien overhovedet ender med at udløse artikel 50, selv om det er det, et flertal af befolkningen ønsker.

Men de spekulationer afviser Tysklands kansler, Angela Merkel, efter dagens møde.

Hun siger, at der ikke er nogen chance for, at Storbritannien kan ændre sin beslutning om at forlade det europæiske samarbejde.

- Jeg vil gerne sige meget klart i aften, at jeg på ingen måde ser, at man kan ændre den (beslutningen, red.), siger Merkel, da hun bliver spurgt til muligheden for en britisk kovending.

- Vi har alle brug for at se realiteterne i øjnene. Tiden er ikke inde for ønsketænkning, siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.