Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-lande vil både aflytte og sikre borgere mod aflytning

Det er en hårfin balance at bekæmpe cyberkriminalitet og respektere privatlivets fred, siger EU-kommissær.

Bratislava. Den private mail til familien eller skypesamtalen med kæresten på den anden siden af jorden vil man helst holde for sig selv.

Men på den ene side er hensynet til privatlivets fred, og på den anden side er myndighedernes mulighed for at opklare cyberkriminalitet, forbrydelser og terrorangreb, som bliver planlagt gennem krypterede beskeder sendt på internettet.

Netop det emne var på dagsordenen, da EU's justitsministre torsdag og fredag i slovakiske Bratislava holdt deres halvårlige uformelle møde.

- Det er et meget alvorligt emne, som er særligt vigtigt i forbindelse med terrorangreb, siger Lucia Zitnanska, den slovakiske justitsminister, på en pressekonference efter mødet.

- Som borger har du nogle fundamentale rettigheder. Men myndighederne bør også have effektive midler. Vi kan ikke tillade, at stater eller regeringer bliver begrænsede, siger ministeren og opfordrer til øget samarbejde mellem medlemslandene.

- Det kan ikke håndteres af de enkelte medlemslande.

Den slovakiske justitsminister bliver bakket op af Vera Jourová, EU's kommissær for retlige anliggender, som også deltog i mødet.

- Alle bruger Skype. Og man har ikke lyst til, at nogen følger med i, hvad man skriver, siger hun.

- Men hvis sådan et kommunikationsmiddel bliver misbrugt til terrorangreb, bør regeringer ikke begrænses i deres mulighed for at dekryptere den kommunikation. Det er meget politisk følsomt og samtidig følsomt i forhold til menneskerettigheder, siger Vera Jourová.

Det var det første møde mellem EU's justitsministre, siden Slovakiet overtog EU-formandskabet forrige fredag. Den danske justitsminister, Søren Pind (V), deltog ikke i mødet i Bratislava.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.