Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-Kommissionen kræver efterforskning af tyrkisk valg

Den tyrkiske folkeafstemning om mere magt til præsidenten møder international kritik.

EU-kommisionen kræver en efterforskning af det tyrkiske valg om forfatningsændringer, der vil give Præsident Erdogan betydelige magtbeføjelser. Det blev et meget snævert ja - 51,4 % af vælgerne stemte for.
EU-kommisionen kræver en efterforskning af det tyrkiske valg om forfatningsændringer, der vil give Præsident Erdogan betydelige magtbeføjelser. Det blev et meget snævert ja - 51,4 % af vælgerne stemte for.

EU-Kommissionen opfordrer Tyrkiet til at indlede en efterforskning af søndagens folkeafstemning, hvor præsident Recep Tayyip Erdogan sikrede sig markant mere magt.

Det sker, efter at internationale observatører mandag påpegede, at afstemningen ikke levede op til demokratiske standarder.

- Vi opfordrer alle aktører til at udvise tilbageholdenhed og myndighederne til at iværksætte en gennemsigtig undersøgelse af påståede uregelmæssigheder, siger kommissionens talsmand, Margaritis Schinas.

Der var to internationale observatørgrupper til stede ved folkeafstemningen.

Det var foruden Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) også 47 observatører fra Europarådets Parlamentariske Forsamling.

- Generelt levede folkeafstemningen ikke op til Europarådets standarder. De legale rammer var utilstrækkelige til at gennemføre en ægte demokratisk proces, konkluderede observatørerne blandt andet.

Observatørerne noterer desuden, at nej-siden har haft svært ved at komme til orde i medierne, og at ja-siden har benyttet sig af statslig indblanding.

Erdogans sejr blev langt mindre, end han og den tyrkiske regering havde håbet. 51,4 procent sagde ja til at indføre præsidentstyre i landet. 48,6 procent stemte nej.

Det Republikanske Folkeparti, der er det største oppositionsparti, mener, at afstemningen bør erklæres ugyldig.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.