Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU kan blive tvunget til militær aktion mod Islamisk Stat

Syrien, Islamisk Stat og ikke mindst Rusland udgør nogle af de største problemer for den internationale orden. På den årlige sikkerhedskonference i München, der indledes fredag, mødes vestlige toppolitikere med ærkerivaler og eksperter.

Islamisk Stats stadig blodigere angreb i Libyen kan nødvendiggøre at Vesten griber militært ind, siger den tidligere tysk topdiplomat Wolfgang Ischinger, der i dag er chef for sikkerhedskonferencen i München, som indledes fredag. Foto: AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA
Islamisk Stats stadig blodigere angreb i Libyen kan nødvendiggøre at Vesten griber militært ind, siger den tidligere tysk topdiplomat Wolfgang Ischinger, der i dag er chef for sikkerhedskonferencen i München, som indledes fredag. Foto: AFP PHOTO / MAHMUD TURKIA

BERLIN: Nordkorea har atter taget fat på produktionen af plutonium, der kan bruges til atomvåben. I Libyen vokser opbakningen til Islamisk Stat. Russiske bombardementer i Aleppo i det nordlige Syrien har i den forgangne uge sendt yderligere titusinder af syrere på flugt.

Når toppolitikere fra verdens største militærmagter i morgen mødes for at diskutere global sikkerhed på luksushotellet Bayrischer Hof i det centrale München, kunne anledningen ikke være mere aktuel.

Mandag fordømte Angela Merkel de russiske bombardementer i det nordlige Syrien. I utvetydige vendinger betegnede den tyske kansler de russiske krigshandlinger som »rædselsfulde«. Efter annekteringen af Krim er det nu Ruslands fremfærd i Syrien, der udstiller vestlige alliancepartneres begrænsninger og manglende gennemslagskraft.

Det er netop Syrien, der vil præge dagsordenen på weekendens sikkerhedspolitiske konference, hvor den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, vil få mulighed for at drøfte borgerkrigen med sin russiske kollega, Sergej Lavrov, og for at føre korridorsamtaler med en lang række sikkerhedspolitiske eksperter og toppolitikere fra verdens mest indflydelsesrige lande – herunder Japan, Kina og flere EU-lande.

Og det er ikke blot høflige diplomatiske fraser, der udveksles på Hotel Bayrischer Hof i det centrale München, hvor toppolitikere ved flere lejligheder har overrasket verden med dristige udmeldinger.

I 2007 chokerede Vladimir Putin både amerikanske og europæiske politikere, da den russiske præsident tordnede mod NATOs udvidelselsplaner. Senest – efter at Putin karakteriserede grundlaget for amerikansk udenrigspolitik som en »næsten ubegænset hyperanvendelse af magt« – har forholdet mellem Rusland og Vesten været særdeles køligt.

Denne gang har præsident Putin valgt at sende premierminister Medvedev og udenrigsminsister Lavrov, hvilket sikkerhedspolitiske kommentatorer har udlagt som et tegn på arrogance fra Putins side.

Ledelse med pikkelhue

Et andet topaktuelt tema på årets sikkeherdskonference, der er den 52. af slagsen, er den vestlige reaktion på den senere tids stadige mere blodige ugerninger begået af Islamisk Stat i Libyen.

»I Libyen vil vi måske ikke have andet valg end militært engagement, hvis IS fortsætter sine fremskridt,« siger den tidligere tysk topdiplomat Wolfgang Ischinger, der i dag er chef for sikkerhedskonferencen, til Deutsche Welle.

Sidste år varslede den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, en gradvis forandring af den traditionelt tilbageholdende tyske udenrigspolitik. Fremover skal Tyskland tage et sikkerhedspolitisk og udenrigspolitisk ansvar, der står mål med landets internationale indflydelse. »Det handler ikke om ledelse med pikkelhue,« sagde forsvarsministeren sidste år. »Det er ledelse fra midten.«

Siden har både flygtningekrisen og interne uenigheder i den tyske regering om karakteren af de tysk-russiske relationer dæmpet de internationale forventninger til en mere aktivistisk tysk udenrigspolitik. Mens Angela Merkel eksempelvis holder fast i en kritisk linje over for Kreml, er der internt i den tyske regering andre kræfter med mere optimistiske forventninger til Ruslands evne til at spille en konstruktiv rolle i den syriske borgerkrig. Forleden rejste den bayriske CSU-ministerpræsident, Horst Seehofer, under stærk kritik fra Putin-kritiske stemmer i tysk politik, til Moskva for at mødes med den russiske præsident og for at diskutere varigheden af de europæiske sanktioner med Rusland.

Netop Vestens evne til at danne samlet front mod et stadig mere aggressivt Rusland vil bliver et af de mest afgørende temaer på dette års sikkerhedskonference.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.