Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU håber på udvidelse med Balkan-lande i 2025

Balkan-landene skal løse deres uenigheder om grænser, inden de kan komme med i EU, siger EU-Kommissionen.

Serbiens premierminister, Ana Brnabic.
Serbiens premierminister, Ana Brnabic.

Nok er Storbritannien på vej ud. Men andre lande har kurs mod et medlemskab af EU.

EU-Kommissionen har tirsdag sat 2025 som mål for, hvornår Serbien og Montenegro kan blive medlemmer af EU.

»Døren er åben. Vejen er banet for, at det vestlige Balkan endelig kan slutte sig til EU,« siger EU's udenrigschef, Federica Mogherini, da hun tirsdag præsenterer EU's strategi for at få Balkan-landene ind i folden.

Både hun og EU's kommissær for udvidelse, Johannes Hahn, understreger, at det ikke er en fast tidsfrist, men en opfordring til landene om at arbejde i retning af medlemskab.

Inden Serbien, Montenegro og siden Bosnien, Makedonien, Albanien og Kosovo kan blive EU-lande, skal de gennemføre en række reformer.

Blandt andet skal flere af dem have fundet en løsning på grænsestridigheder med nabolandene.

Serbien skal indgå en aftale om normalisering af forholdet til Kosovo, provinsen der løsrev sig fra Serbien for ti år siden.

Fra både Serbien og Kosovo lyder der tirsdag positive reaktioner på Mogherinis udspil.

Serbiens premierminister, Ana Brnabic, betegner det som en opfordring til at "arbejde hver dag fra nu for at blive en del af den europæiske familie af nationer".

En meningsmåling har for nylig vist, at lidt over halvdelen (52 procent) af serberne støtter EU-medlemskab.

I Kosovo, der har lidt længere udsigter til medlemskab, støtter tre ud af fire indbyggere (75 procent) EU-medlemskab.

Rusland og Kina har øget deres indflydelse på Balkan. Kinesiske virksomheder foretager store investeringer i det tidligere Jugoslavien, og Rusland har længe haft et tæt forhold til især Serbien.

Med Balkan-strategien, der blev præsenteret tirsdag, vil EU forsøge at knytte regionen tættere til det øvrige Europa.

Kommissionens melding følges op af et særligt topmøde med fokus på det vestlige Balkan. Det skal holdes i maj i Bulgariens hovedstad, Sofia.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.