Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU håber at undgå handelskrig - men er klar til at svare igen

En handelskrig har ingen vindere, siger EU og opfordrer Trump til at undtage EU fra en kommende metaltold.

En handelskrig har ingen vindere, siger EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, efter at USA har truet med told på stål og aluminium. Scanpix/Aris Oikonomou
En handelskrig har ingen vindere, siger EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, efter at USA har truet med told på stål og aluminium. Scanpix/Aris Oikonomou

Bruxelles. EU håber stadig at undgå en handelskrig med USA, efter at præsident Donald Trump har truet med at indføre told på stål og aluminium.

Men hvis Trump gør alvor af truslerne, er EU klar til at svare igen med det samme.

Det er budskabet fra EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, onsdag på et pressemøde i Bruxelles.

- En handelskrig har ingen vindere, siger Malmström efter et møde i EU-Kommissionen.

Malmström håber, at USA vil undtage EU fra den globale metaltold, som Trump har planer om at indføre.

I så fald kan EU og USA samarbejde om at finde løsninger på problemet med international overkapacitet, der er båret frem af statsstøtte i andre lande.

- Men hvis det sker, vil vi være nødt til at indføre tiltag, der beskytter europæiske arbejdspladser, siger Cecilia Malmström.

Hun siger, at en amerikansk metaltold vil sætte tusindvis af europæiske job på spil.

- Og det skal mødes med et fast og proportionalt svar, siger EU-kommissæren.

EU arbejder i øjeblikket på en liste, der omfatter straftold på alt fra Harley Davidson-motorcykler, amerikansk whisky til juice og peanutsmør, hvis USA indfører told på stål og aluminium.

Når EU er nået til enighed om listen, vil den blive offentliggjort, lyder det fra Malmström.

USA truer med at lægge 25 procent told på stål og 10 procent på aluminium.

Tolden begrundes med national sikkerhed ifølge en amerikansk lov fra 1962, der under oliekrisen i 70'erne blev brugt til at ramme udenlandsk olie.

Verdenshandelsorganisationen WTO tillader undtagelser fra reglerne for handel, hvis den nationale sikkerhed står på spil. Men det afviser EU er tilfældet.

- Vi har alvorlig tvivl om denne begrundelse, siger Cecilia Malmström.

- Vi kan ikke se, hvordan EU, venner og allierede i Nato kan være en trussel mod den nationale sikkerhed i USA, siger hun.

Malmström mener i stedet, at det er "en økonomisk beskyttelsesforanstaltning i forklædning", hvis USA gør alvor af sin metaltold.

EU vil også klage til WTO, hvis amerikansk told på stål og aluminium rammer Europa. Men det kan være en lang proces.

Donald Trump har desuden truet med at indføre told på europæiske biler, hvis EU straffer varer fra USA som følge af en amerikansk metaltold.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.