Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-formand angriber USAs krav til Nato-allierede

EU-Kommissionens formand kritiserer USA for at fokusere ensidigt på militæret i sikkerhedspolitikken.

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, kritiserer USA for at fokusere ensidigt på militæret i sikkerhedspolitikken.
EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, kritiserer USA for at fokusere ensidigt på militæret i sikkerhedspolitikken.

Europa bør ifølge EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, ikke bøje sig for USA's krav om at bruge flere penge på militæret.

Udviklingshjælp og humanitær bistand bør nemlig også medregnes som sikkerhedspolitiske bidrag, mener han.

»Jeg bryder mig ikke om, at vores amerikanske venner indsnævrer spørgsmålet om sikkerhed til militæret,« siger han.

Det giver mere mening at anskue »moderne stabilitetspolitik« som noget, der består af mange komponenter.

»Ser man på, hvad Europa gør inden for forsvar samt udviklingshjælp og humanitær bistand, så falder sammenligningen med USA noget anderledes ud. Nutidig politik kan ikke kun dreje sig om at øge forsvarsudgifterne,« siger han.

USAs præsident, Donald Trump, har betegnet Nato som »forældet« og antydet, at hans opbakning til forsvarsalliancen afhænger af, at de europæiske medlemslande, deriblandt Danmark, øger deres bidrag til mindst to procent af bruttonationalproduktet.

USA finansierer 70 procent af alliancens udgifter.

Den amerikanske forsvarsminister, James Mattis, advarede onsdag europæiske allierede om, at de skal opfylde deres løfter om at bruge flere penge på militæret, hvis de vil være sikre på, at USA ikke "modererer" sin støtte.

Mattis afviste ved afslutningen af Nato-mødet torsdag i Bruxelles at uddybe kommentaren.

»Nej, det ønsker jeg ikke. Det er bare overskriften. Jeg har sagt det åbent og været meget ærlig blandt venner om, at der er tale om en byrde, vi skal bære i fællesskab,« sagde han.

Ifølge Juncker er holdningen ikke ny.

»Det har været beskeden fra USA i mange, mange år. Jeg er meget imod, at vi lader os blive presset,« siger Juncker under en pause på en international sikkerhedskonference i München.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.