Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-dom siger nej til test af homoseksuelle asylansøgere

Gennemførelse af psykologisk test udgør et uforholdsmæssigt indgreb i asylansøgers privatliv, siger domstol.

Gennemførelse af psykologisk test udgør et uforholdsmæssigt indgreb i asylansøgers privatliv, siger domstol. 
Gennemførelse af psykologisk test udgør et uforholdsmæssigt indgreb i asylansøgers privatliv, siger domstol. 

EU-landene må ikke gennemføre psykologiske undersøgelser af asylansøgere for at finde ud af, om det er rigtigt, når de siger, at de er homoseksuelle.

Det er meldingen fra EU-Domstolen torsdag i en sag om en nigeriansk mand, der havde søgt om flygtningestatus i Ungarn.

Manden har klaget over, at han skulle gennemgå en psykologisk test for at bevise, at han talte sandt.

»En asylansøger må ikke underkastes en psykologisk undersøgelse med henblik på at fastslå den pågældendes seksuelle orientering, hedder det i en pressemeddelelse efter afgørelsen fra EU-Domstolen.«

»Gennemførelsen af en sådan undersøgelse udgør nemlig et uforholdsmæssigt indgreb i ansøgerens privatliv.«

Dermed har EU-landene ikke mange muligheder for at lave sagkyndige undersøgelser af, om det er rigtigt, når en asylansøger erklærer sig homoseksuel.

Homoseksuelle asylansøgere kan have ret til flygtningestatus i EU, hvis de bliver forfulgt i deres hjemlande.

I 2014 lagde EU-Domstolen dog en masse begrænsninger på, hvordan man må undersøge, om en asylansøger vitterlig er homoseksuel.

Man må ikke bruge stereotype antagelser i vurderingen, hed det. Man må ikke spørge ind til seksuelle detaljer. Og man må heller ikke forlange bevis i form af handlinger eller billeder.

Manden fra Nigeria gennemgik i stedet i Ungarn en psykologisk test, som han dumpede. Han fik derfor afslag på sin asylansøgning.

En ungarsk domstol har nu spurgt, om man må lave sådan en psykologisk test. Og det må man heller ikke, siger EU-Domstolen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.