Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-debat strejfede flygtigt britisk valgkamp

Muligheden for et farvel til EU har ikke været et valgtema for de britiske partier. Labour-lederen Miliband tog fat på emnet i sin udenrigspolitiske tale, men diskussionen drejede sig bagefter om bådflygtninge fra Libyen.

Labours leder, Ed Miliband, nævnte faktisk EU i sin udenrigspolitiske tale fredag. Men det var hurtigt overstået og fik heller ikke megen opmærksomhed. EU har i det hele taget ikke fyldt ret meget i den britiske valgkamp, hvor end ikke UKIP har benyttet lejligheden til at lufte sin klare EU-modstand.
Labours leder, Ed Miliband, nævnte faktisk EU i sin udenrigspolitiske tale fredag. Men det var hurtigt overstået og fik heller ikke megen opmærksomhed. EU har i det hele taget ikke fyldt ret meget i den britiske valgkamp, hvor end ikke UKIP har benyttet lejligheden til at lufte sin klare EU-modstand.

LONDON: Så blev det nævnt. Labour-leder Ed Miliband valgte fredag med under to uger til det britiske valg at tage muligheden for et britisk farvel til EU med i en tale om sine udenrigspolitiske prioriteter. Miliband erklærede, at premierminister David Camerons politik har skabt »det største tab af indflydelse for vort land i en generation«, og at »langt den vigtigste grund« er, at konservative har skabt tvivl om fortsat EU-medlemskab.

»Med truslen om en ind/ud-afstemning inden for en tilfældig tidsramme, uden klare mål for deres foreslåede europæiske genforhandling, ingen strategi for at opnå noget og et regeringsparti sønderrevet af intern splittelse over vores fremtid i EU. Inklusive en udenrigsminister, der åbent har talt for at forlade EU,« lød det fra Miliband.

Cameron har udstedt et klart valgløfte om en EU-afstemning inden udgangen af 2017. Han har sagt, at han vil forhandle reformer igennem i EU og gå ind for at blive, og han har erklæret, at hvis reformforhandlingerne mislykkes, har han ikke nogen problemer med at føre kampagne til fordel for at trække Storbritannien ud af fællesskabet.

Dramatisk kursændring

Det vil være en dramatisk ændring af briternes internationale kurs gennem mere end 40 år. Analytikere har talt for, at større økonomisk frihed kunne være gavnligt for landet. Andre har advaret om, at bare afstemningen vil føre til alvorlig økonomisk usikkerhed, og at udmeldelse kan få enorme konsekvenser for landet som fortsat internationalt finanscentrum. Alligevel har EU næsten ikke været et emne i valgkampen hidtil. Selv UKIP har holdt lav profil med partiets klare EU-modstand. Kalkulen kan være, at fokus på EU vil give Cameron klar bane for argumentet om, at EU-modstandere »kun vil få en EU-afstemning ved at sikre en ny konservativ regering«.

Miliband pointerede i sin tale, at han også ønsker et reformeret EU, og at Storbritannien bør være helt i front i processen:

»Men denne regerings tilgang til Europa betyder, at selv når Storbritanniens interesser bliver delt af andre medlemsstater, så er EU-ledere tilbageholdende med at støtte os, fordi de mener, at vi allerede har det ene ben ude ad døren.«

Labour-lederen talte også om briternes rolle i konfliktområder. Meget sigende fokuserede den efterfølgende mediedebat på, hvorvidt Miliband havde placeret et indirekte ansvar hos Cameron for bådflygtninge-tragedien, fordi »manglende efterkrigsplanlægning« har resulteret i Libyens politiske kaos. Konservatives talsmand kaldte antydningen »skammelig«.

EU-delen i talen fik ikke megen opmærksomhed. Cameron var sammen med »Leader of the House of Commons« William Hague fredag optaget af et nyt valgløfte om »engelske stemmer for engelske love« rettet mod at stække skotske nationalisters indflydelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.