Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-chef forsvarer EU-chef: Han har ingen skyld i brexit

EU's præsident kalder antydning af kommissionsformandens skyld i brexit for uretfærdig og urigtig.

Bruxelles. Jean-Claude Juncker, formanden for EU-Kommissionen, er den sidste mand på kloden, som fortjener rollen som syndebuk efter Storbritanniens beslutning om at sige farvel til EU.

Så stærkt var forsvaret fra EU-præsidenten, Donald Tusk, da de to præsenterede unionens fælles mål efter et topmøde i Bruxelles onsdag.

- Jeg mener, at Jean-Claude Juncker er den sidste person, man kan anklage for skyld i det negative resultat af folkeafstemningen i Storbritannien. Jeg kan ikke forstå den slags spekulationer, siger Donald Tusk.

Netop luxembourgeren er ellers et centralt navn, der er dukket op i den hidsige søgen efter en skyldig i den ulykkelige skilsmisse.

EU-præsidenten er ofte uenig med Juncker i mangt og meget. Men da en journalist spørger til Junckers ansvar, lyder det fra Tusk, at spørgsmålet er uretfærdigt.

EU-Kommissionen er ikke den politisk ansvarlige institution for udfaldet, lyder det fra Tusk.

- Det er et fælles ansvar. Jeg mener, at jeg er det bedste vidne. Kommissionens forberedelser til forhandlingerne gik til grænsen - og over grænsen - for det mulige i henhold til traktaterne. Og det acceptable for vore medlemslande, siger Donald Tusk.

Briterne har endnu ikke bedt om at få aktiveret EU-traktatens artikel 50, der formelt skal sætte gang i skilsmissen. Derfor er Storbritannien fortsat fuldgyldigt medlem med rettigheder og forpligtelser.

EU-landene slog på mødet fast, at de ønsker en ansøgning om britisk udmeldelse så snart som muligt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.