Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU-chef er ked af nej i hollandsk folkeafstemning

Aftalen mellem EU og Ukraine er allerede trådt midlertidigt i kraft, og det ændres der foreløbig ikke på.

Bruxelles: EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, er ked af det, efter at den hollandske folkeafstemning onsdag er endt med et nej til EU's associeringsaftale med Ukraine.

- Formanden er ked af det, siger hans talsmand, Margaritis Schinas.

Han siger, at det nu er op til "den hollandske regering at analysere resultatet og beslutte, hvad der skal ske" efter den vejledende hollandske folkeafstemning.

Associeringsaftalen mellem EU og Ukraine er blevet underskrevet, og de 27 andre EU-lande og Europaparlamentet har allerede ratificeret aftalen.

- Aftalen bliver midlertidigt anvendt efter en enstemmig beslutning truffet af alle 28 medlemslande. Det ændres der ikke på, siger EU-Kommissionens talsmand.

Han tilføjer, at EU-Kommissionen fortsat vil arbejde fuldt og helt på at udvikle forholdet til Ukraine.

Jean-Claude Juncker havde før folkeafstemningen advaret de hollandske vælgere om, at de kan udløse en større europæisk krise, hvis de stemmer nej.

EU-præsident Donald Tusk, der leder slagets gang på topmøderne, siger, at han tager resultatet af den hollandske folkeafstemning til efterretning.

Også han venter på at høre, hvilke konklusioner den hollandske regering vil drage, efter at 64 procent af vælgerne har sagt nej til aftalen i en vejledende folkeafstemning, som kun 32 procent af vælgerne deltog i.

- Aftalen mellem EU og Ukraine fortsætter med at blive midlertidigt anvendt, siger Donald Tusk.

Hollands premierminister, Mark Rutte, siger, at han nu vil tale med både parlamentet i Haag og EU om, hvad der nu skal ske.

- Det kan tage dage eller uger, siger Mark Rutte.

Ukraines præsident, Petro Porosjenko, siger, at hans land vil fortsætte med at tilnærme sig EU på trods af den hollandske folkeafstemning.

Associeringsaftalen skal efter planen knytte Ukraine tættere til EU både politisk og økonomisk, blandt andet i form af en omfattende frihandelsaftale.

Samtidig indeholder aftalen tidsplaner for en stribe demokratiske reformer i Ukraine og stiller ukrainerne visumfri adgang til EU i udsigt.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.