Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

EU aftaler klimakvoter og vil tage lederrolle på FN-møde

Efter et natligt trepartsmøde er der opnået enighed om EU's klimakvoter. Man vil slette kvoter fra år 2023.

Bruxelles. Efter længere tids tovtrækkeri mellem EU-landene, Europa-Parlamentet og EU-Kommissionen er parterne torsdag blevet enige om en aftale om klimakvoter.

Der er tale om en midlertidig aftale, der beskriver, hvordan systemet med klimakvoter (ETS) skal virke efter år 2020, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Aftalen mangler fortsat godkendelse af medlemslandene og parlamentet.

Der blev forhandlet på et trepartsmøde det meste af natten til torsdag, rapporterer nyhedsbureauet NTB, og aftalen lander under det igangværende FN-klimamøde i tyske Bonn.

EU-landene ønsker at indtage en ledende rolle på FN-klimamødet, hvor verdens lande skal sikre udmøntningen af FN-klimaaftalen fra Paris i 2015.

Ifølge NTB er parterne blevet enige om at begynde at slette overskudskvoter fra 2023.

Efter finanskrisen er der opbygget et stort overskud af klimakvoter, som ingen har brug for.

Der har medført lave kvotepriser. Dermed er det blevet billigere at slippe drivhusgasser ud.

I 2008 indledte EU handel med klimakvoter mellem virksomheder, kraftværker og lande. En kvote repræsenterer ét ton CO2.

Systemet skal skære i udledningen af drivhusgasser ved hjælp af markedskræfterne. Filosofien er at nedbringe CO2-udslippet, hvor det er billigst.

ETS skal samtidig skubbe på den grønne omlægning af Europas energisystemer, så det kan betale sig at investere i vindmøller, solceller og anden ren energi.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.