Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Etbarnspolitik under nyt pres

Kina bør genoverveje sin etbarnspolitik, advarer statistikekspert.

KINA: Etbarnspolitikken bør genovervejes, lyder rådet fra en kinesisk statistikekspert, efter at nøgletal for sidste år er blevet offentliggjort. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Tallene viser nemlig, at antallet af personer i den arbejdsduelige alder fra 15 til 59 år for første gang er faldet med 3,5 millioner personer. Det voldsomme fald kommer tidligere end forventet og bringer det ømtålelige emne til debat endnu engang.

Eksperten råder derfor landet til at finde en mere »passende og videnskabelig familieplanlægning«.

Selvom der stadig er over 937 millioner mennesker i arbejdsstyrken, vil antallet blive ved med at falde i de kommende år. Samtidig bliver den kinesiske befolkning ældre. I dag er omkring 200 millioner over 59 år, men den gruppe vil udvide sig til at rumme omkring 360 millioner i 2030.

- Hvis det fortsætter, vil der ikke være nogen skatteydere, ingen arbejdere og ingen til at tage sig af de ældre, advarer Gu Baochang, professor i demografi ved Renmin Universitet i Beijing over for Reuters.

En anden konsekvens ved etbarnspolitikken er en skæv fordeling mellem kønnene. Drenge vægtes højere end piger, og derfor fødes der 118 drenge hver gang, der fødes 100 piger i Kina.

Etbarnspolitikken blev indført sidst i 1970erne. Den undtager etniske minoriteter og giver landbefolkningen lov til at få to børn, hvis det første barn er en pige. Der tages dog forsat hårde metoder i brug for at overholde politikken. For eksempel ved at tvinge kvinder til at få abort.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.