Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Et år efter »den store leders« død: Små forandringer i Nordkorea

Nordkoreanerne sørger i dag på etårsdagen for Kim Jong-Ils død. Ekspert mener, at landets nye leder, Kim Jong-Un, udtrykker en større selverkendelse omkring Nordkoreas tilstand.

På nordkoreansk tv kunne man følge mindebegivenhederne for årsdagen for Kim Jong-Ils død. Her ses landets leder, Kim Jong-Un, ved den bygning, hans far er begravet i.
På nordkoreansk tv kunne man følge mindebegivenhederne for årsdagen for Kim Jong-Ils død. Her ses landets leder, Kim Jong-Un, ved den bygning, hans far er begravet i.

For et år siden florerede optagelser af hulkende og sørgende nordkoreanere, der begræd deres store leder, Kim Jong-Ils, død. Årsdagen for diktatorens død er i dag blevet markeret i landet, hvor tusindvis af nordkoreanere mødte op med blomster og bad for King Jong-Il ved en stor statue af ham.

Også den nuværende leder og søn af Kim Jong-Il, Kim Jong-Un, deltog i et stort mindearrangement sammen med regerings- og militærfolk. Det skriver The Telegraph.

Større selverkendelse og menneskelighed

Kim Jong-Un tiltrådte efter sin fars død som landets »store efterfølger«, og han har nu været diktator i det kommunistiske land i et år. Ifølge Geir Helgesen, som er direktør for Nordisk Institut for Asiatiske Studier og Nordkorea-kender, har året siden Kim Jong-Ils død og Kim Jong-Uns tiltrædelse som leder budt på enkelte forandringer.

»Når Kim Jong-Un siger, at hans ambition er en bedre økonomi, så folk kan få bedre levevilkår, ligger der en indrømmelse i det. For hvis man vil skabe bedre økonomi og bedre levevilkår, erkender man, at den eksisterende økonomi og levevilkår, ikke er gode nok,« siger han.

Geir Helgesen peger desuden på, at Kim Jong-Un er mere menneskelig end forgængere som sin far. Han er f.eks. den første nordkoreanske leder, som taler med sin egen stemme i tv, frem for at en speaker genfortæller lederens ord henover tv-billeder. Og at han viser sig med sin kone, er også nye tider for nordkoreanerne:

»Det er en menneskeliggørelse af positionen. Han viser sig med sin kone, de taler sammen og har en relation. Tidligere hørte man kun om ledernes koner, men så dem aldrig. I et samfund hvor ledelsen betyder så meget, gør det, at folket kan spejle sig i hans kone, og hun bliver et forbillede,« siger Geir Helgesen.

Stadig et mangelsamfund

For den enkelte nordkoreaner mener Geir Helgesen ikke, at magtskiftet fra Kim Jong-Il til Kim Jong-Un har haft stor betydning endnu. Men det kan nå at komme:

»Nordkorea er stadig et mangelsamfund. Mange lever uden varme og lys i huset, og mad er ikke en naturlighed, selvom de er kommet over den alvorlige hungersnød. Men et år er kort tid, og Kim Jong-Un skal stadig skabe et netværk og sørge for, at baglandet bakker ham op. Det tager tid at skabe de alliancer, som kan reagere, og hans far var f.eks. tre år om at træde helt frem som leder,« siger han.

Kim Jong-Ils død for et år siden blev markeret med 10 dages mindebegivenheder. Under Jong-Ils lederskab voksede fattigdommen i Nordkorea, og han formåede at pirre til verdens utryghed ved at udvikle atomvåbenprogrammer og missiler , der var beregnet til at ramme naboerne i Japan og Sydkorea.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.