Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Estland står til at overtage EU-formandskab fra briterne

Briterne har formelt frasagt sig EU-formandskabet næste efterår. Lande lægger op til at rykke hele kalenderen.

EU-landene er enige om, at Estland overtager EU-formandskabet i efteråret 2017 fra Storbritannien. Det er dog ikke endeligt bekræftet. Reuters/Damir Sagolj
EU-landene er enige om, at Estland overtager EU-formandskabet i efteråret 2017 fra Storbritannien. Det er dog ikke endeligt bekræftet. Reuters/Damir Sagolj

Der er bred enighed blandt EU-landene om, at Estland skal overtage det halve års EU-formandskab, som Storbritannien skulle have haft i anden halvdel af 2017. Det oplyser EU-præsident Donald Tusks talsmand.

Beslutningen er endnu ikke truffet formelt af medlemslandene.

- Det er håbet, at dette vil blive bekræftet i en formel beslutning ganske snart, oplyser talsmand Preben Aamann.

Formandskabet går på skift mellem medlemslandene et halvt år ad gangen. Det er ifølge talsmanden tanken, at man rykker hele den planlagte rækkefølge et halvt år frem.

Den britiske premierminister, Theresa May, meddelte tirsdag Tusk, at briterne vil frasige sig formandskabet i 2017. Den melding var ventet af de øvrige EU-lande.

Beslutningen følger den britiske folkeafstemning om EU-medlemskabet 23. juni, da et flertal stemte for at forlade unionen.

Resultatet fik daværende premierminister David Cameron til at melde sin afgang - så snart en ny konservativ formand var fundet.

Theresa May overtog posten 11. juli.

Hun førte kampagne for at blive i EU. Men hun har lovet briterne at gennemføre brexit. De formelle skilsmisseforhandlinger med EU bliver dog ikke indledt i år, har hun sagt.

Danmark havde sidst EU-formandskabet i første halvår af 2012. Når der er 28 medlemmer af EU, ville det egentlig betyde, at det næste danske formandskab skulle være 14 år senere, altså i 2026. Nu kan det blive 2025 i stedet.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.