Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Erdogan truer med at angribe kurdere i Syrien

Tyrkisk militær vil måske i de kommende dage angribe kurdiske stillinger i området Afrin i nabolandet Syrien.

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, advarer om, at tyrkisk militær i de kommende dage måske vil angribe kurdiske stillinger i området Afrin i nabolandet Syrien. Scanpix/Bingol
Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, advarer om, at tyrkisk militær i de kommende dage måske vil angribe kurdiske stillinger i området Afrin i nabolandet Syrien. Scanpix/Bingol

Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, advarer om, at tyrkisk militær i de kommende dage måske vil angribe kurdiske stillinger i området Afrin i nabolandet Syrien.

»Det ville være for at frede Tyrkiets sydlige grænse mod, hvad Erdogan kalder "terror i Afrin"«.

»Den mindste uro ved grænsen kan blive et signal til os om, at vi må tage et sådant skridt,« siger den tyrkiske leder i en tv-transmitteret tale.

Præsidenten beskriver det planlagte angreb som en fortsættelse af en otte måneder lang militær operation i nabolandet rettet mod Islamisk Stat og den kurdiske YPG-milits.

YPG, som er en vigtig allieret for USA, er terrorstemplet af Tyrkiet.

Erdogans trussel om et angreb på Afrin, der kontrolleres af YPG, kommer på et tidspunkt, hvor den amerikanskledede koalition i Syrien arbejder på at oprette en ny grænsestyrke på 30.000 mand, hvilket har forstærket Tyrkiets vrede.

Tyrkiet tilkaldte i sidste uge den amerikanske charge d'affaires i Ankara for at protestere over, hvad tyrkerne kalder en "bekymrende og uacceptable udvikling."

Grænsestyrken kommer til at omfatte YPG-medlemmer, som er med i oprørsgruppen, Syriens Demokratiske Styrker (SDF).

Grænsestyrken skal sættes ind ved grænsen til Tyrkiet, ved grænsen til Irak og langs Eufrat-floddalen, som adskiller den amerikansk støttede SDF-styrke fra de russisk-og iranskstøttede syriske regeringsstyrker.

Tyrkiet siger, at YPG er en forlængelse af Kurdistans Arbejderparti, PKK, i Tyrkiet. Denne gruppe har i tre årtier kæmpet for at løsrive det sydøstlige Tyrkiet, og den er opført på terrorlisterne i EU og USA.

USA har omkring 2000 soldater i Syrien. De skal ifølge de officielle amerikanske meldinger blive i landet, indtil Islamisk Stat er helt nedkæmpet og en stabiliseringsproces er sat i gang sammen med en meningsfuld fredsproces under forsæde af FN.

Erdogan har sagt, at den syriske leder, præsident Bashar al-Assad, bærer "det primære ansvar for blodsudgydelserne i Syrien". Han kalder Assad en "terrorist", der har "dræbt næsten en million af sine egne borgere".

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.