Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Erdogan og Putin talte i telefon og vil mødes

Samtale fandt sted på Ruslands initiativ, efter at Tyrkiet har undskyldt for nedskydning af russisk fly.

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, talte onsdag i telefon med Ruslands præsident, Vladimir Putin, for først gang siden Tyrkiets nedskydning af et russisk fly i Syrien i november sidste år. Reuters/Handout
Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, talte onsdag i telefon med Ruslands præsident, Vladimir Putin, for først gang siden Tyrkiets nedskydning af et russisk fly i Syrien i november sidste år. Reuters/Handout

Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, og Ruslands præsident, Vladimir Putin, talte onsdag i telefon sammen og gav begge udtryk for, at relationerne mellem Moskva og Ankara skal normaliseres, og at de vil kæmpe sammen mod terrorisme.

Det oplyser Erdogans kontor til Reuters.

Samtalen fandt ifølge Kreml sted på russisk initiativ, efter at Tyrkiets leder i et brev har undskyldt for nedskydningen af et russisk fly i Syrien.

- De to ledere enedes om at genoprette bilaterale relationer og mødes personligt, hedder det i presseerklæringen.

Kilder tæt på Erdogan siger, at telefonsamtalen mellem de to ledere var "meget produktiv og positiv."

Putin fordømte angrebet på Istanbuls lufthavn tirsdag aften, hvor 41 blev dræbt og 239 såret af tre selvmordsbomber.

Nedskydningen af det russiske kampfly i november skabte et iskoldt forhold mellem de to lande, som tidligere var allierede.

Erdogan udtrykte i sit brev sine dybeste kondolencer til den russiske pilots familie og bad dem om at tilgive.

Den tyrkiske regering siger, at flyet var inde i tyrkisk luftrum, og at piloten ignorerede flere advarsler fra tyrkerne.

Rusland, som bomber oprørsstillinger i Syrien fra luften, fastholder derimod, at flyet aldrig var over tyrkisk territorium.

Den russiske regering rasede over nedskydningen og beskyldte Tyrkiet for at have foretaget en "planlagt provokation".

Da Tyrkiets regering ikke undskyldte, stoppede Rusland alle pakkerejser for russiske turister til Tyrkiet og indførte importforbud for tyrkiske landbrugsprodukter.

Den diplomatiske krise mellem de to lande har også påvirket bestræbelserne på at skabe fred i Syrien, hvor Rusland og Tyrkiet står på hver sin side i den blodige konflikt.

/ritzau/AFP

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.