Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Erdogan får ideer fra Hitlers styreform

Tyrkiets præsident får inspiration fra Hitlers styring af Tyskland under Nazi-regimet fra 1933 til 1945.

Præsident Erdogan har netop været i Saudi-Arabien og besøge Saudi King Salman bin Abdulaziz.
Præsident Erdogan har netop været i Saudi-Arabien og besøge Saudi King Salman bin Abdulaziz.

Istanbul: Den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan fremdrager diktatoren Adolf Hitlers Tyskland som et eksempel på, hvordan et effektivt præsidentsystem kan være.

Det rapporterer tyrkiske medier.

Erdogan har længe skubbet på for at sikre præsidentembedet flere beføjelser.

Han vil ændre den tyrkiske forfatning fra at give præsidentembedet en overvejende ceremoniel rolle som nu til i stedet at være et embede, der har mere udøvende magt som for eksempel i USA, Rusland eller Frankrig.

Præsidenten har netop været i Saudi-Arabien, og ved sin hjemkomst er han blevet spurgt, om et præsidentsystem med udøvende magt kan fungere samtidig med, at statens struktur bevares.

- Der er allerede eksempler i verden. Man kan se det, hvis man kigger på Hitlers Tyskland. Og der er senere eksempler i forskellige andre lande, siger han ifølge nyhedsbureauet Dogan.

Adolf Hitler var diktator i Tyskland i den nazistiske periode fra 1933 til Tysklands nederlag i Anden Verdenskrig i 1945.

Det regerende AK-parti i Tyrkiet - i øvrigt grundlagt af Erdogan - har en ny forfatning placeret centralt på sin dagsorden efter at have genvundet regeringsmagten ved valget i november.

I onsdags blev partiet enig med hovedoppositionspartiet CHP om at genoplive bestræbelserne på at få lavet en ny forfatning.

Den nuværende forfatning i Tyrkiet er fra 1980 og blev udarbejdet efter et kup.

Den bærer stadig præg af at være forfattet af militærfolk.

Oppositionen vil på den baggrund gerne have frisket forfatningen op, men støtter ikke en ændring i den retning, som Erdogan ønsker.

Den tyrkiske opposition frygter, at det vil placere alt for meget magt i hænderne på en autoritær leder.

/ritzau/Reuters

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.