Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Enøjet fanatiker mistænkes for gidseltagning

Islamister har advaret om, at den franske intervention i Mali vil »åbne portene til helvede«, og det dystre arbejde ser ud til at være faldet i hænderne på en garvet, enøjet jihadist ved navn Mokhtar Belmokhtar.

Det er angiveligt en af al-Qaedas berygtede og førende skikkelser i Nordafrika, Mokhtar Belmokhtar, der er manden bag angrebet og gidseltagningen af op mod 41 udlændinge på et naturgasanlæg i Algeriet.
Det er angiveligt en af al-Qaedas berygtede og førende skikkelser i Nordafrika, Mokhtar Belmokhtar, der er manden bag angrebet og gidseltagningen af op mod 41 udlændinge på et naturgasanlæg i Algeriet.

ALGERIET: Myndighederne i Algeriet er ikke i tvivl.

Arkitekten bag gidseldramaet på et gasanlæg i ørkenbyen In Aménas, hvor 41 udlændinge er taget til fange, er Mokhtar Belmokhtar, der mistede sit venstre øje i krig og er rapporteret død to gange, senest i juni.

Belmokhtar mistænkes for at stå bag flere gidseltagninger, og ifølge The Telegraph er han i den amerikanske efterretningstjenestes optik den værste kriminelle i Sahara-regionen.

I 2003 slap han væk fra franske efterretningsofficerer efter at have kidnappet 32 europæiske turister, som ifølge det britiske medie menes at have udløst en klækkelig løsesum. Og blot fire år senere blev idømt livsvarigt fængsel in absentia af en algerisk domstol i forbindelse med drabet på 10 handelsmænd. Omfattende cigaretsmugling har sikret ham det lokale øgenavn »Mr. Marlboro«.

- Han er Saharas største piratkonge. Ligesom andre algeriske grupper blander Belmokhtar kriminalitet med ideologi, og han ændrer på balancen mellem de to ting alt efter situationen, fortæller Jon Marks, en ekspert i Sahara-regionen ved den britiske tænketank Chatham House, til The Telegraph.

Belmokhtars gruppe går under navne som »Den Maskerede Brigade« såvel som »Khaled Abul Abbas-brigaden«, et pseudonym, som flittigt er blevet brugt i hans karriere, der begyndte som 19-årig i en afghansk træningslejr under det USA-støttede oprør mod besættelsesmagten fra Sovjetunionen.

Ifølge flere internationale medier arbejder han også under al-Qaedas vinger i »Al-Qaeda i det Islamiske Maghreb« (AQIM) - en gruppe, der stammer fra radikale islamister, som erklærede krig mod den algeriske stat i 1990erne. I en af undergrupperne - GSPC, som var den mest voldelige - var Belmokhtar tidligere blandt frontfigurerne. Hans præcise tilhørsforhold til AQIM er imidlertid uklart efter det mulige brud med gruppen.

Angrebet på gasanlægget, der ejes i fællesskab af Statoil, britiske BP, et japansk selskab og et statsejet algerisk selskab, er det mest spektakulære i regionen i to årtier.

Ifølge nyhedsbureauet ANI er oprørerne klar til at løslade de 41 gidsler. Men kravet er, at Frankrig indstiller sin militære aktion i Mali, samt at 100 islamister, der er fængslet i Algeriet, løslades.

Krav, som den algeriske regering har afvist.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.