Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»En våbenhvile er bedre end ingenting«

Våbenhvilen, som Hamas mener at have indgået med Israel, vil næppe vare ved. Det vurderer en dansk mellemøst-ekspert.

Solen går ned over Gaza 20. november 2012 hvor en skrøbelig våbenhvile er indgået.
Solen går ned over Gaza 20. november 2012 hvor en skrøbelig våbenhvile er indgået.

Tirsdag aften har det palæstinensiske, militante parti, Hamas, indgået en våbenhvile med Israel. Det oplyser en talsmand for Hamas ifølge Reuters. Parterne skal lægge våbnene klokken 23 dansk tid, men de bliver næppe liggende længe, vurderer en ekspert.

- Vi har set det mange gange før. En våbenhvile varer nogle uger, måske nogle måneder, men så er der en af parterne, der provokerer modparten, og så falder det hele til jorden igen. Men en våbenhvile er selvfølgelig bedre end ingenting, siger adjunkt Ehab Galal fra Institut for Tværkulturelle og Regionale studier ved Københavns Universitet.

Den israelske regering meddeler ifølge CNN, at en aftale om våbenhvile endnu ikke er i hus.

- Bolden er stadig i spil, siger en talsmand uden at uddybe udtalelsen.

Egyptens præsident, Mohammed Morsi, er mægler i konflikten mellem de to parter, og han sagde tidligere tirsdag, at en våbenhvile er undervejs. Tirsdag aften udtalte en egyptisk talsmand, at man stadig håber på at nå en aftale sent tirsdag. Ifølge Hamas vil våbenhvilen blive officielt annonceret klokken otte dansk tid. Men hvis den kommer, er der dårlige odds for, at den holder, påpeger Ehab Galal.

- Når man kigger historisk på, hvad der er sket de seneste 20 år, har vi set flere gange, at den midlertidige fred bliver afbrudt. Enten fra den ene eller anden lejr. Jeg tror bestemt ikke, den kommer til at holde, siger Ehab Galal.

Så sent som tirsdag eftermiddag har der været angreb mellem Gaza og Israel. Her blev en 18-årig israelsk soldat dræbt i et raketangreb i det sydlige Israel, oplyser landets militær. Konflikten har de seneste seks dage kostet 112 mennesker livet, heraf tre israelske civile - og nu en soldat - og 108 beboere i Gaza, både civile og Hamas-guerillaer.

Tirsdag tog den israelske hær, IDF, sine forholdsregler og kastede flyveblade ned over Gaza, hvor den advarer civile palæstinensere mod at opholde sig for tæt på personer eller bygninger med tilknytning til Hamas.- For jeres egen sikkerheds skyld skal I omgående evakuere jeres hjem og bevæge jer mod centrum af Gaza By, stod der på arabisk i flyvebladene fra IDF.

Både USAs udenrigsminister, Hillary Clinton, og FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, ventes at ankomme til Jerusalem tirsdag aften.

Elementerne i den mulige våbenhvile-aftale er endnu ukendte, men begge lejre har stillet krav til en sådan aftale. Israel har krævet indstilling af beskydninger fra Gaza, mens Hamas har krævet ophør af blokaden mod Gaza samt et stop for Israels »snigmord«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.