Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

En taxa til rummet, tak

2013 bliver et travlt år for private virksomheder, der arbejder på at udvikle »rum-taxaer«.

En raket driver en såkaldt Dragon-kapsel med tøj og udstyr frem mod den internationale rumstation ISS. Om få år forventer den private virksomhed bag kapslen at lancere en ny version, der kan medbringer op til syv mennesker.
En raket driver en såkaldt Dragon-kapsel med tøj og udstyr frem mod den internationale rumstation ISS. Om få år forventer den private virksomhed bag kapslen at lancere en ny version, der kan medbringer op til syv mennesker.

Felix Baumgartner satte sin lid til en ballondreven kapsel. Som millioner af TV-seere ved, tog det sin tid, før den østrigske vovehals nåede de 30 kilometers højde.

Rumrejser er stadig en omstændelig affære, men måske bliver det snart lidt nemmere at nå derop, hvor Jorden bliver en cirkel i det fjerne. I 2013 planlægger flere private virksomheder store skridt i udviklingen af helt nye rumskibe.

En række prøveflyvninger, vindtunnelforsøg og test af ny raketteknologi er allerede skrevet i kalenderen, skriver space.com.

Flere forskellige fartøjer er under udvikling, men kun en af modellerne har allerede fløjet i rummet. Firmaet SpaceX' såkaldte Dragon-kapsel har fragtet gods til den internationale rumstation, ISS, tre gange. Den næste Dragon-version skal imidlertid have plads til syv mennesker, og SpaceX planlægger flere vigtige forsøg i 2013.

- Version 2 kommer ikke til at ligne 1eren. Med hensyn til Dragon 1 vidste vi ikke helt, hvad vi lavede. Det er derfor, den ligner noget, man har set i forvejen, sagde i SpaceX' grundlægger, Elon Musk, under et foredrag i november.

SpaceX håber blandt andet at vinde et udbud fra det amerikanske rumagentur NASA. Organisationen har brug for private rum-taxaer, der kan fragte personale til ISS.

Senere i år udpeger NASA en håndfuld virksomheder, der hver fortjener 10 millioner dollar til den tekniske udvikling. Derefter får virksomhederne 15 måneder til at arbejde videre og i begyndelsen af 2014 afslører NASA, hvem der får ordren. Få år efter skal de private rum-taxaer efter planen fragte personale til ISS, skriver space.com.

Alle amerikanske virksomheder kan byde på opgaven, men ifølge NASA kan slaget meget vel komme til at stå mellem tre virksomheder: Boeing, Sierra Nevada Corporation og SpaceX.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.