Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

En samlet verden fordømmer Nordkorea

Kloden rundt er der fordømmelse af Nordkorea, som natten til tirsdag dansk tid foretog en atomprøvesprængning. Selv Kina, der normalvis er Nordkorea mildt stemt, taler dunder.

NORDKOREA: Et samlet verdenssamfund fordømmer Nordkorea for den atomprøvesprængning, landet gennemførte natten til tirsdag dansk tid. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Selv fra Kina, der traditionelt er en af Nordkoreas få venner, er budskabet ikke til at misforstå:

»Vi opfordrer på det kraftigste Nordkorea til at leve op til sine forpligtelser vedrørende atomafvikling og undlade at tage skridt, der kan forværre situationen,« lyder det i en erklæring fra det kinesiske udenrigsministerium.

Iran, som verdenssamfundet mistænker for at pønse på at stable en atombombe på benene, taler ligeledes om nedrustning:

»Vi må nå et punkt, hvor ingen lande har atomvåben, og samtidig skal alle atomvåben og masseødelæggelsesvåben ødelægges,« siger Ramin Mehmanparast, talsmand for Irans udenrigsministerium.

Både Rusland og Frankrig kræver, at Nordkorea opgiver sit atomprogram.

»Øget militære spændinger i regionen er yderst farlige. Nordkorea bør opgive sit atomprogram,« siger den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov.

»Frankrig kræver igen, at Nordkorea i overensstemmelse med sine internationale forpligtelser straks påbegynder en fuldstændig, verificerbar og uigenkaldelig afvikling af sit atomprogram,« siger præsident Francois Hollande.

William Hague, Storbritanniens udenrigsminister, understreger, at fortsætter Nordkorea sin nuværende kurs, så vil verdenssamfundet øge presset på landet og isolere det endnu mere.

»Den (atomprøvesprængningen, red.) strider mod hensynet til den internationale fred og sikkerhed. Det viser, at regeringen i Nordkorea stadig er mere opsat på at bruge penge på landets atomprogram end på at opfylde befolkningens basale behov,« siger William Hague.

FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, tager kraftig afstand fra prøvesprængningen, og EUs udenrigschef, Catherine Ashton, mener, at Nordkoreas ageren er en alvorlig trussel mod varig fred på den koreanske halvø.

»Atomprøvesprægningen er endnu en åbenlys udfordring af de globale aftaler, og den er direkte et brud på Nordkoreas internationale forpligtelser til ikke at fremstille eller afprøve atomvåben,« siger hun.

USA er militært massivt til stede i området. Præsident Barack Obama varsler »resolut handling« i kølvandet på sprængningen:

»Vi vil fortsætte med at tage de nødvendige skridt for at forsvare os selv og vores allierede. Vi vil arbejde med andre nationer og tage resolut handling,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.