Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

En grib fløj over grænsen til Libanon. Det skulle den ikke have gjort

En grib fløj over grænsen fra Israel til Libanon. Det skulle gribben ikke have gjort, for den blev arresteret for spionage og bundet til et træ.

Eldad Eitan (th.) og Yigal Miler (med fast greb om gribben) overtager som repræsentanter for de israelske naturreservater den spionagemistænkte fugl. Gribben slap ud af kløerne på sine fangevogtere med FNs mæglende mellemkomst. Foto: Moti Dolev/EPA
Eldad Eitan (th.) og Yigal Miler (med fast greb om gribben) overtager som repræsentanter for de israelske naturreservater den spionagemistænkte fugl. Gribben slap ud af kløerne på sine fangevogtere med FNs mæglende mellemkomst. Foto: Moti Dolev/EPA

JERUSALEM: En grib bundet til et træ. Det var, hvad de første billeder på Facebook viste i en nu afsluttet spionagesag.

I tirsdags fangede borgere i den libanesiske by Bint Jbeil, der ligger fire kilometer fra den israelske grænse, en grib. Den store fugl kom under øjeblikkelig mistanke for spionage, fordi den var udstyret med en radiosender fra Tel Aviv Universitet - og det medførte, at den øjeblikkeligt blev bundet til et træ og blev omtalt som den seneste afsløring i spionagekrigen mellem Israel og Libanon.

Gribben, der blev importeret til Israel fra Spanien for et år siden som del af et projekt for Israels svindende gribbestand, havde taget flyveturen fra Golanhøjderne til det sydlige Libanon uden at vide, at den ville lande midt i et mellemøstligt spiondrama.

Takket være israelske borgere, der tog kontakt til de israelske naturreservaters myndigheder, da de havde set gribbebillederne på Facebook, blev sagen løst forholdsvist hurtigt og smertefrit. Gribben bliver behandlet på et dyrehospital og vil blive sat fri i naturreservatet i Golanhøjderne i løbet af de kommende dage.

»I det 21. århundrede forventer vi, at folk forstår, at vilde dyr ikke er skadelige,« siger Tali Tenenbaum, talskvinde for de israelske naturreservater, til The Guardian.

Hun bekræfter, at myndighederne gik ind i sagen efter adskillige israelske borgere havde henvendt sig med beskrivelser af en formodet spiongrib bundet til et træ uden for den libanesiske by.

Sent torsdag aften blev gribben udleveret til Israel via FNs udsendte observatører i grænseområdet mellem Libanon og Israel. FN var nødt til at agere mægler i sagen, da Israel og den dominerende libanesiske Hizbollah-organisation ikke har direkte kontakt i grænseområdet: I krigen mellem Hizbollah og Israel i 2006 blev nogle af de hårdeste slag udkæmpet i Bint Jbeil.

Den løsladte grib er ikke det første dyr, der mistænkes for at spionere for Israel. Med stor sandsynlighed bliver det heller ikke sidste gang, at lande i regionen beskylder Israel for at sende dyr på spionopgaver.

I 2013 fangede Hizbollah således en ørn, der også var udstyret med en radiosender fra Israel, og tidligere har Hamas i Gaza fanget en delfin i Middelhavet, som bevægelsen hævder var udstyret med israelske videokameraer.

I 2010 måtte det israelske udenrigsministerium høfligt afvise egyptiske beskyldninger om, at efterretningstjenesten Mossad angiveligt skulle have aktiveret en særligt trænet haj til at angribe turister ved badebyen Sharm el-Sheikh.

I 2011 blev en grib udstyret med en israelsk radiosender fanget i Saudi-Arabien. Ligesom gribben i Libanon blev den mistænkt for at spionere.

De israelske medier har behandlet sagen om »spiongribben« med slet skjult ironi. Som f.eks. den israelske nyhedskanal Arutz Sheva skriver: »Hvor latterlige anklagerne om israelske spiondyr lyder, er de så talrige blandt Israels arabiske naboer, at det er en udfordring at lave en liste.«

Denne artikel er oprindeligt bragt uden kildehenvisning til The Guardian. Den er siden blevet opdateret.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.