Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Eliten, finanstoppen og milliardærerne: Trumps seneste udnævnelser er alt det, tilhængerne elsker at hade

Donald Trumps valg af ministre ligger langt fra det, han tidligere har lovet, for USAs kommende præsident rekrutterer stort set kun i eliten og blandt gamle venner.

Rigmand og tidligere partner i Goldman Sachs, Steven Mnuchin, der støttede Donald Trump økonomisk under valgkampen, bliver finansminister i Trumps regering. Foto: Mike Segar
Rigmand og tidligere partner i Goldman Sachs, Steven Mnuchin, der støttede Donald Trump økonomisk under valgkampen, bliver finansminister i Trumps regering. Foto: Mike Segar

Den nyvalgte amerikanske præsident, Donald Trump, udnævner milliardærer, eliten og finansfolk til topposter i sin nye regering. Senest udnævnt er den kommende finansminister, Steven Mnuchin, som pengemæssigt har støttet Donald Trump under valgkampen.

Der er ingen, der tvivler på, at Steven Mnu­chin ved noget om finanser. Som tidligere ansat og partner i Goldman Sachs tjente han sin personlige formue på 40 millioner dollar.

Mnuchin er en af de finansfolk, som Trumps tilhængere vil elske at hade. Årsagen er, at Goldman Sachs har ry for at stå bag det, der begyndte som en jongleren med tvivlsomme huslån, men endte i en verdensomspændende finanskrise og et krak, hvor millioner af amerikanere mistede jobbet og måtte gå fra hus og hjem.

Men Goldman Sachs kommer man ikke uden om i USA, for investeringsbanken rekrutterer dygtige folk, som ikke alle er skyldige i finansrodet.

Steven Mnuchin er dog særlig på den måde, at han altid har doneret penge til Demokraterne og ikke til Republikanerne. At han denne gang valgte Trump, skyldtes ifølge Mnuchin, at han tror, at Trump er manden, der kan ordne alt det, der »er i vejen med USA«: Altså sænke virksomhedsskatter og sænke skatten for dele af middelklassen, så der kan komme gang i forbruget.

Donald Trump får med andre ord en finansminister, som vil og kan skubbe på for at få en række af de økonomiske visioner, Trump har, igennem Kongressen.

En anden rigmand fra forretningsverdenen er Donald Trumps forretningskollega, 79-årige Wilbur Ross, der er kommende handelsminister. Ross bliver den, der skal stå for at gennemgå de amerikanske handelsaftaler – især den såkaldte NAFTA-aftale med Mexico og Canada, som Trump under valgkampen har bebudet, at han vil skrotte.

Wilbur Ross har hjulpet Donald Trump ud af økonomiske kniber – eksempelvis i Atlantic City, hvor den kommende præsident var i klemme med tre af sine kasinoer.

Wilbur Ross er ekspert i at opkøbe konkursboer inden for stål- og kulindustrien, rekonstruere dem for så at sælge dem videre. Også han betegnes som en dygtig forretningsmand, men dog uden kendskab til det at arbejde i en regering. Ross bliver den foreløbig ældste i administrationen, men siges at være i god form.

Det tredje skud på stammen er den 63-årige Elaine Chao, der bliver ny transportminister og skal stå for moderniseringen af USAs infrastruktur. Chao er en Washington-insider, gift med formanden for Senatet, republikaneren Mitch McConnell. Hun var i otte år arbejds­minister under præsident George W. Bush.

Det vil komme til at koste adskillige milliarder dollar at forny den nedslidte amerikanske infrastruktur, og det vil kræve en del at få et budget til moderniseringen igennem Kongressen. Men da Republikanerne har flertal i begge kamre, og Donald Trump er ny præsident, vil den del formentlig gå bedre – også fordi Elaine Chao kender Kongressen og de fleste politikere indgående.

Trump vil adskille forretning fra politik

Onsdagens store nyhed var dog, at Trump klart vil adskille sine forretninger fra præsidentembedet – Donald Trump har forretninger i 25 lande.

Trump oplyste, at han vil lave en konstruktion, som sikrer, at hans interesser som forretningsmand er aldeles adskilt fra præsidentembedet.

Hvordan dette vil ske, vil han først afsløre 15. januar, men det vil uanset hvad blive en vanskelig konstruktion, for det ikke er tilstrækkeligt, at Donald Trump overdrager forretningerne til sine tre børn. Der skal mere til, selv om juridiske eksperter ikke vil udelukke, at man kan finde en løsning, der fjerner mistanken om interessesammenblanding.

»Jeg arbejder på en løsning, så der ikke vil være konfliktende interesser,« skrev Trump i et tweet onsdag – dog uden at løfte sløret for enkelthederne.

Kristian Mouritzen er Berlingskes korrespondent i Washington D.C.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.