Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Våbenforbud skal komme snart

Barack Obama har en god chance for at indføre et forbud mod en bestem type våben i USA, men han skal skynde sig, vurderer USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsen.

USA: Vinden er begyndt at vende i USA efter skolemassakren i fredags. 57 procent af befolkningen er klar til en strammere våbenlovgivning - det højeste antal i 10 år. Og flere forkæmpere for amerikanernes ret til at bære våben har ændret mening og er klar til et forbud mod fuld- og halvautomatiske våben, som det der blev brugt til at dræbe 26 mennesker i Newtown.

Tirsdag meldte Barack Obama ud, at han støtter et forbud, og det er også nu, præsidenten skal slå til, hvis han vil have et forbud. Det vurderer lektor Niels Bjerre-Poulsen, Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

- Hvis der går alt for lang tid, så går gassen af ballonen. Så er vi tilbage, hvor vi var før (massakren i Newtown, red.). Men indenfor de næste par uger eller den næste måned tror jeg godt, det kan lade sig gøre at lave nogle meningsfulde stramninger, siger Niels Bjerre-Poulsen.

Interesseorganisationen The National Rifle Association (NRA) har forholdt sig tavse i debatten efter tragedien i Newtown, lige indtil i går. Organisationen udtrykte »fortvivlelse« over drabene i Newtown og vil ifølge nyhedsbureauet Reuters holde en pressekonference i Washington på fredag, men det er endnu uvist, hvad NRA vil sige.

NRA er en af hovedårsagerne til, at amerikanerne har ret til at købe og forsvare sig med våben, og er ifølge Niels Bjerre-Poulsen formentlig den mest effektive lobbyorganisation i Washington overhovedet.

- De bruger i høj grad den omstændighed, at de organiserer en masse amerikanere, der går på jagt eller går i skydeklub i deres fritid. De bruger deres medlemmer som en slags gidsler i andre sager, som ikke drejer sig om jagt og fritid, for at forhindre, at der kommer nogen form for begrænsning af skydevåben, siger USA-eksperten.

Grunden til, at NRA har så voldsom stor magt, skal også findes i, at organisationen er velrepræsenteret både blandt republikanere og demokrater.

- De er effektive, fordi de på tværs af partiskel står stærkt i en lang række landdistrikter, hvor der også er demokratiske kongresmedlemmer. Så de kan regne med ikke bare republikanske stemmer, men også demokratiske stemmer, fordi medlemmerne af Kongressen får ballade i hjemdistriktet, hvis de får NRA på nakken, siger lektoren.

The National Rifle Association blev stiftet i 1871 og har cirka fire millioner medlemmer. Den nu afdøde skuespiller Charlton Heston var NRA-præsident fra 2003 til sin død i 2008. Den nuværende præsident hedder David Keene.

Der har tidligere været et forbud mod halv- og fuldautomatiske våben, men det udløb under George W. Bush’ regeringsperiode og blev ikke fornyet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.