Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Revolutionen er vendt tilbage

Med voldsomme gadekampe, bygninger i brand og tung tåregas er Egypten gået ind i revolutionens anden fase, vurderer en kender af det hårdt prøvede land.

Lige nu kæmper demonstranter og sikkerhedsstyrker mod hinanden i Cairos gader. Demonstranterne er vrede over politiets passive opførsel under onsdagens tragedie på stadionet i Port Said, hvor 74 mennesker blev dræbt i sammenstød mellem fangrupper.

- Det, der er sket i Port Said, er gnisten, der har fået revolutionen til at vende tilbage, siger Berlingskes udlandsredaktør Kristian Mouritzen, der lige nu er i byen Sharm el-Sheikh i Egypten.

- Da jeg var i Cairo for få dage siden, oplevede jeg en holdning blandt egypterne om, at revolutionen ikke er slut endnu - faktisk er den først lige begyndt.

De seneste måneder har der været spredte kampe i Cairos gader - og gadekampene er for alvor taget til efter det blodige sammenstød på stadionet onsdag. Her angreb fans af Port Said-holdet modstanderne, Cairo-klubben Al-Ahlys fans, mens sikkerhedspolitiet, ifølge Al-Ahly, vendte ryggen til. Al-Ahlys fans er kendt som »de revolutionærers sikkerhedskorps«, fordi de beskyttede demonstranterne under revolutionen for et år siden.

- Det har skabt en teori om, at det var styrets måde at hævne sig over for Al-Ahly. fortæller Kristian Mouritzen.

Og sikkerhedspolitiets passivitet i Port Said er altså det, der nu har fået sindene i kog i Cairo. Mindst to demonstranter er fredag blevet dræbt under gadekampene, hvor politiet har forsøgt at holde demonstranterne tilbage med store mængder tåregas.- Vi er i gang med at se revolutionens anden fase, og i de kommende måneder vil Egypten gå en usikker tid i møde, vurderer Kristian Mouritzen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.