Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert om fyring: Russisk militær er gennemkorrupt

Præsident Putins fyring af sin forsvarsminister er overraskende, men næsten en tredjedel af Ruslands militærudgifter går til korruption, siger dansk ekspert.

Det russiske forsvar som sådant er noget af det mest korrupte, og man regner med, at 30 procent af forsvarets udgifter forsvinder ud i korruption. Her er det dog formentlig helt uskyldige unge russiske soldater.
Det russiske forsvar som sådant er noget af det mest korrupte, og man regner med, at 30 procent af forsvarets udgifter forsvinder ud i korruption. Her er det dog formentlig helt uskyldige unge russiske soldater.

RUSLAND: Præsident Vladimir Putin fyrede tirsdag sin forsvarsminister, Anatolij Serdjukov på grund af mistanke om, at han er involveret i en stor korruptionssag, der omfatter salg af foreløbigt uspecificerede militære aktiver. Korruptionssagen løber ifølge det russiske nyhedsbureau Novosti op i mindst 600 millioner kroner.

Beslutningen er opsigtsvækkende, fordi der ikke er tale om en politisk fyring, som har ramt tidligere russiske forsvarsministre, vurderer Karsten Jakob Møller, generalmajor og senioranalytiker på dansk Institut for Internationale Studier med speciale i russisk indenrigs- udenrigs- og sikkerhedspolitik.

- Det er overraskende, at han bliver fyret, men forsvarsministeriet og forsvaret som sådant er noget af det mest korrupte, og man regner med, at 30 procent af forsvarets udgifter forsvinder ud i korruption, siger Karsten Jakob Møller.

Han henviser i den aktuelle sag til, at det russiske militær er ved at sælge ubenyttede ejendomme og arealer fra til private:

- Der har gået rygter om, at forsvarsministeren havde store interesser i dette frasalg, og ikke bare politiske interesser, siger Karsten Jakob Møller.

Putin vil udpege Sergej Shoigun som ny forsvarsminister. Han har tidligere været minister for katastrofeberedskabet og guvernør for Moskva-regionen og hører til i kredsen af Putin-støtter fra hjembyen Skt. Petersborg.Korruptionsundersøgelserne, der allerede er i gang i forsvarsministeriet, har rejst tvivl om Anatolij Serdjukovs forbindelser til en tidligere højtstående bureaukrat i det militære system.

- I betragtning af den situation, der er opstået og behovet for at gennemføre en objektiv undersøgelse af alle spørgsmål, har jeg besluttet at fritage Anatolij Serdjukov for alle hans forpligtelser, lød det mandag formiddag fra Putin i en TV-transmitteret tale.

Den fyrede Serdjukov, er tidligere skatteopkræver og møbelhandler og kom til forsvarsministeriet i 2007, trods modstand fra officerskorpsets, der mente, at en person med den baggrund ikke kunne bestride posten.

Hans opgave var blandt andet at styre reformerne af det russiske militær, herunder at reducere størrelsen af den stående styrke - samt at sætte ind mod den omfattende og vidt forgrenede korruption.

Karsten Jakob Møller hæfter sig også ved, at der ikke har været tegn på, at Putin forud har været utilfreds med Anatolij Serdjukov.

- Det er ganske interessant, og der må være meget håndfaste beviser i den korruptionssag, siden han bliver fyret på den måde, siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.