Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Nye toner fra FN om bosættelser

FNs Menneskerettighedskommission opfordrer i ny rapport Israel til at tilbagetrække bosættelser på Vestbredden, og det er nye toner fra FN og en direkte konsekvens af palæstinensernes nye FN-status, lyder det fra mellemøstekspert.

ISRAEL: I en ny rapport foretaget af uafhængige eksperter opfordrer FNs Menneskerettighedskommission Israel til at indstille og tilbagetrække bosættelser på Vestbredden, som er et brud på international lov og dermed en krigsforbrydelse. FNs opsang er nye toner og en direkte konsekvens af palæstinensernes opgraderede FN-status, vurderer mellemøstekspert Leila Stockmarr, ph.d-studerende ved Roskilde Universitet (RUC).

- Det er nyt, at FN på den måde går ind og faktisk opfordrer palæstinenserne til en konkret handling og til at anklage Israel for krigsforbrydelser ved Den Internationale Domstol. Og det er en direkte konsekvens af, at FN har opgraderet palæstinensernes diplomatiske status til »statslig enhed« under FNs generalforsamling, fordi det skærper omstændighederne ved, at man har besat et område, siger Leila Stockmarr til Berlingske Nyhedsbureau.

- Der er ikke noget nyt i, at FN fordømmer de israelske bosættelser, men der er sket et lille skred med den seneste udmelding, tilføjer hun.

Der er imidlertid ikke udsigt til en helt ny kursændring i den israelske politik, vurderer Stockmarr. FNs fordømmelser plejer at blive mødt med alt andet end imødekommenhed hos Israel, og det vil sandsynligvis også være tilfældet denne gang, lyder det.

- Modsvaret fra Israel er ofte, at »FN jo historisk set altid har været imod Israel«. Faktisk har man ofte set, at den her FN-kritik kan få Israel til at sætte endnu hårdere ind og opføre nye bosættelser eller lignende.

Hun mener i stedet, at Israel måske er nervøs for, at det kan give dårlig PR, at FN nu udstiller Israels brud på international lov.

- Men både israelernes og palæstinensernes reaktion på FN-udmeldingen vil komme meget an på, hvordan det internationale samfund vil reagere, og hvor stort et pres, EU og USA vil lægge på palæstinenserne for at undgå, at de går til Den Internationale Domstol. Ligesom det også afhænger af, hvor meget EU og USA vil skærpe tonen overfor Israel, siger Leila Stockmarr, der fastslår, at der ikke er udsigt til, at jødiske bosættere forlader Vestbredden foreløbigt:

- Vi kommer ikke til at se, at Israel vil ændre kurs lige foreløbig. Der kræver meget mere internationalt pres.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.