Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Norsk åbenhed har givet terroristerne sejren

Hans-Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i PET, undrer sig over, at de norske myndigheder har valgt at indvie den norske befolkning i den påståede trussel om terror. Han mener, terroristerne allerede har vundet, da frygten nu har spredt sig blandt de norske borgere.

Det jødiske museum i Oslo har valgt at lukke midlertidigt på grund af terrortruslen.
Det jødiske museum i Oslo har valgt at lukke midlertidigt på grund af terrortruslen.

NORGE: Det er det nationale traume, som Anders Behring Breiviks terrorangreb og den efterfølgende kritik af myndighedernes håndtering, der er forklaringen på, at det norske politis efterretningstjeneste, PST, torsdag valgte at advare borgerne om den påståede terrortrussel.

Det mener Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef hos dansk politis efterretningstjeneste, PET. Han undrer sig over, at de norske myndigheder har valgt at inddrage borgerne i efterforskningen.

»Jeg kan kun finde årsagen i den nationale tragedie, man oplevede for tre år siden, ellers giver det ingen mening. Trusler er en virkelighed i hvilken som helst vestlig efterretningstjeneste, og dem påtager man sig ansvaret for at håndtere. Her har man valgt at ligge bekymringen ud til borgerne,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Og dermed har terroristerne vundet, mener han. For et af terrorismens sigter er at skabe frygt og panik, og det er man allerede lykkes med i Norge, selvom et påstået angreb endnu ikke er blevet gennemført.

»Man kan jo se, at det allerede har sat Norge i en tilstand af chok og alarm. Man stabiliserer det renommé, terroristerne gerne vil have; nemlig et renommé som nogen, man skal frygte, og som kan angribe hvert øjeblik, det skal være,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

I tiden efter Breiviks bombeangreb i Oslo og efterfølgende massakre på Utøya i 2011 blev de norske myndigheders udsat for en voldsom kritik, og det er den kritik, der er forklaringen på, at de norske myndigheder har set sig nødsaget til at inddrage borgerne.

»Jeg vil undskylde dem med det traume, angrebet har efterladt Norge med. Jeg vil nødig være ansat i PST, de er under et ubarmhjertigt pres, og det kan være forklaringen på, at de har valgt den her utraditionelle håndtering,« siger Hans Jørgen Bonnichsen.

Som operativ chef for PET skulle Hans Jørgen Bonnichsen »temmelig ofte« håndtere efterretninger om, at terrorgrupper blev meldt på vej mod vestlige himmelstrøg.

»Og så håndterer man det professionelt med troværdige partnere uden at efterforske for åben skærm. Det ville gøre mig usikker som borgere, hvis det foregik på den måde, som det gør i Norge nu. Jeg har personligt ikke noget ønske om, at en efterretningstjeneste involverer mig,« siger han.

Noget kunne indikere, at den tidligere operative chef for PET har ret. I hvert fald har de norske myndigheder set sig nødsaget til fredag at advare borgerne mod at tro på alle de informationer, som de sociale medier bobler over med. Flere medier har ligeledes påbegyndt en større spekulation i, hvornår et angreb vil finde sted. I løbet af fredag meldte norske TV 2, at et angreb ville finde sted fredag, hvilket de norske myndigheder har dementeret på det kraftigste.

Foreløbig har de to skandinaviske nabolande, Sverige og Danmark, ikke valgt at højne alarmberedskabet, hvilket Hans Jørgen Bonnichsen kalder for en »professionel« og »rigtig« beslutning.

»Jeg håber ikke, at den danske regering ville håndtere det på samme måde. Det her medvirker kun til frygt og usikkerhed og ikke en klap andet,« påpeger han, men understreger i samme ombæring nok en gang, at nationaltragedien på Utøya har efterladt landet i en sårbar tilstand.

»Det ligger så dybt i dem, og der er ingen tvivl om, at man har svoret, at det aldrig må ske igen.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.