Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Militæret går efter at knuse broderskabet

Der er ringe udsigter til en form for forståelse mellem Det Muslimske Broderskab og det egyptiske militær, vurderer Egypten-ekspert, som forudser mere terror i det hårdtprøvede land.

EGYPTEN: Lørdag var det tre år siden, den folkelige opstand mod den egyptiske diktator Hosni Mubarak tog sin begyndelse.

Det blev kaldt »det arabiske forår«, og det førte kort tid efter til diktatorens afgang. Men det var ikke feststemning, der prægede Egypten på treårsdagen for den egyptiske revolution.

I den egyptiske hovedstad Cairo blev der meldt om blodige sammenstød, der kostede mindst ni mennesker livet, og i Suez eksploderede en bilbombe ved en politistation og sårede adskillige mennesker.

Allerede fredag mistede seks mennesker livet ved terroraktioner flere steder i landet. Oprørsgruppen Ansar Beit al-Maqdis, der er inspireret af al-Qaeda, tog ansvaret for aktionerne, som havde til hensigt at ramme politiet.

Uroen udspringer ifølge Egypten-ekspert Rasmus Boserup, forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, af den vedvarende konflikt mellem militæret og Det Muslimske Broderskab.

»Det er høgene, der regerer i militæret, og de har en strategi om at knuse Det Muslimske Broderskab, som tæller hundredtusindvis, hvis ikke millioner, af egyptere,« siger Rasmus Boserup.

Militæret afsatte i juli sidste år den demokratiskvalgte præsident Mohamed Morsi, der tilhører Det Muslimske Broderskab. I kølvandet på magtovertagelsen blev broderskabet forbudt og erklæret for en terrororganisation.

»Der har ikke været en meningsfuld dialog mellem militæret og broderskabet i et halvt år, og det efterlader for mig at se kun et scenarie: At man fortsætter undertrykkelsen af broderskabet. Men undertrykkelsen betyder mobilisering af grupper, der svarer igen med terror,« siger Rasmus Boserup.

»Vi har set, at terroren har været målrettet politiet, men man kunne godt forestille sig, at man også vil forsøge at ramme for eksempel domstole og den i forvejen nødlidende turistindustri,« siger Rasmus Boserup.

Situationen har bragt landets økonomi i ruiner, og en stor del af de 80 millioner egyptere er så trætte af uro og vold, at nogle af dem bare ønsker sig en stærk mand til at regere landet.

Det har skabt medvind for militærchefen, general Abdel Fatah al-Sisi, som ventes at stille op til et snarligt præsidentvalg.

»Hvis han stiller op, vinder han sandsynligvis. Men han vinder et fallitbo uden lige med en økonomi, der står i stampe, og som kun med nød og næppe overlever takket være støtte fra blandt andet Saudi Arabien,« siger Rasmus Boserup.

Sandsynligheden for, at hæren og general al-Sisi vil strække hånden frem mod broderskabet, vurderer han som meget lille.

»Lige nu ser det ud som om, at militæret har valgt én løsning - nemlig at fjerne broderskabet. Man kan godt forbyde og fjerne organisationen fra gaden, men det vil formentlig ende med, at den bliver fragmenteret og opstår under andre former,« lyder vurderingen fra Rasmus Boserup.

»Får man fjernet broderskabet, vil vi sandsynligvis bare se, at de bliver erstattet af andre topkonservative islamister og salafister. Og det er heller ikke ligefrem et godt scenarie, hvis man er demokrat,« siger Rasmus Boserup.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.