Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Kun medlemmerne kan tvinge Labour-leder af pinden

Labours parlamentsmedlemmer har ikke mulighed for at tvinge partilederen af posten, forklarer ekspert.

Jeremy Corbyn sidder trygt i sædet som Labour-formand, så længe han har opbakning fra de almene medlemmer, forklarer ekspert. Scanpix/Ben Stansall
Jeremy Corbyn sidder trygt i sædet som Labour-formand, så længe han har opbakning fra de almene medlemmer, forklarer ekspert. Scanpix/Ben Stansall

London. Det er ikke muligt at tvinge lederen i det britiske oppositionsparti Labour af pinden, hvis han har opbakning fra de almene medlemmer.

Ifølge lektor og ekspert i britisk politik ved Copenhagen Business School Edward Ashbee kan Labours partileder, Jeremy Corbyn, dermed tage det roligt, selv om en række af hans partifæller har trukket sig fra hans skyggekabinet.

- Der er ingen mekanisme i Labour, der kan tvinge en partileder til at træde tilbage, og selv om hans skyggeministre træder tilbage og stiller et mistillidsvotum, er det i sidste ende de almene partimedlemmer, der udpeger lederen, forklarer han.

Efter sidste uges folkeafstemning har adskillige af hans skyggeministre forladt kabinettet i protest mod partilederen, som bliver voldsomt kritiseret for en "glansløs" og "uengageret" indsats i kampagnen op til afstemningen, hvor Storbritannien tjekkede ud af EU.

Flere af Labours parlamentsmedlemmer lægger op til en mistillidsafstemning om Corbyn, men det vil ifølge Edward Ashbee være uden betydning, hvis ikke partilederen bukker under for presset.

- De kan prøve at gøre livet surt for ham og håbe, at han vil syntes, at det er for belastende at have et mistillidsvotum hængende over hovedet, men hvis han er stædig nok, kan de ikke tvinge ham, siger Edward Ashbee.

Hvis Labours utilfredse parlamentarikere skal fælde Jeremy Corbyn, kræver det, at man finder en kandidat, der har opbakning fra 20 procent af parlamentsmedlemmerne.

Og selv om det næppe bliver et problem, så vil der ikke blive tale om et formandsskifte, så længe han har opbakning uden for parlamentet.

- Hvis de finder en modkandidat, som parlamentsmedlemmerne kan blive enige om, så er Corbyn stadig så populær blandt medlemmerne, at han ikke vil blive væltet ved en afstemning på partikongressen, siger Edward Ashbee.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.