Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Israel kan ikke ignorere Hamas' raketter

Hverken Israel eller Hamas er interesseret i en større konflikt, men raketterne fra Gaza-striben kan reelt tvinge Israel til en landoffensiv, vurderer Mellemøst-kender.

En raket affyret fra mod Israel fra Gazastriben. Israels luftvåben har indledt talrige luftangreb over det meste af Gaza, og truer med en større militæroffensiv.
En raket affyret fra mod Israel fra Gazastriben. Israels luftvåben har indledt talrige luftangreb over det meste af Gaza, og truer med en større militæroffensiv.

Ingen israelsk premierminister kan ignorere, at Hamas' raketter rammer civile mål i halvstore israelske byer.

Sådan lyder analysen fra David Jano, cand.mag i Moderne Mellemøststudier fra Syddansk Universitet med speciale i israelsk politik.

- Spørgsmålet er, om premierminister Benjamin Netanyahu er villig til indlede en decideret landoffensiv i Gaza. Muligheden er der, vurderer David Jano.

Dagen igennem har israelske jagerfly og palæstinensiske raketter passeret hinanden i luftrummet over Gazastribens grænser. Mindst tre israelere og en række palæstinensere er blevet dræbt siden Israels militær, IDF, onsdag indledte offensiven »Operation Pillar of Defense«, som dræbte Ahmed al-Jaabari, lederen af Hamas' militære fløj, i et raketangreb mod hans bil.

Angrebet kom som reaktion på den regn af raketter, som den seneste uge er blevet affyret fra Gazastriben ind over Israel. Likvideringen af al-Jaabari fik omgående militante grupperinger fra den radikale palæstinensiske bevægelse Hamas til at svare igen med flere raketter, hvilket udløste flere israelske bombardementer, som natten igennem ramte flere steder i Gazastriben.

Selvom risikoen for en storstilet konflikt eller reel krigssituation er til stede, er ingen af parterne dog interesseret i, at uroen eskalerer yderligere, vurderer David Jano:

- I Israel kører Netanyahu sin stramme sikkerhedsdoktrin, hvor han de sidste fire år har lovet ro på linjen for befolkningen. Han er ikke interesseret i, at konflikten blusser op nu.

Det samme gælder Hamas i Gaza, som gerne vil kunne love ro, fred og fremskridt for palæstinenserne, forklarer han og fortsætter:

- Endelig er der Egypten, som har et ben i hver lejr i denne konflikt. Egypten har en mangeårig fredsaftale med Israel, som de ikke kan bryde, men samtidig støtter de Hamas.

Det værd at bemærke, at der er valg til det israelske parlament 22. januar. Premierminister Benjamin Netanyahu og forsvarsminister Ehud Barak kan altså vinde på at slå resolut ned på Hamas i Gaza.

David Jano siger:

- Jeg vil ikke gå så langt som til at sige, at valget er årsagen til, at angrebet kom nu, men det er klart, at når Israels regering træffer beslutningen om at likvidere en Hamas-leder, så tænker de også på valgkampen.

FNs Sikkerhedsråd blev natten til torsdag dansk tid hasteindkaldt på grund af uroen i Gazastriben, og generalsekretær Ban Ki-Moon rettede en direkte appel til Netanyahu:

- Ban Ki-moon har udtrykt sin bekymring vedrørende den nuværende situation i det sydlige Israel og i Gazastriben. Han håber, at Israels reaktioner er afbalancerede, så de ikke fremprovokerer en ny omgang blodsudgydelser, hed det i en udtalelse.

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) fordømte onsdag aften de gentagne raketangreb fra Gaza mod civile mål i Israel. »Terrorangreb« kaldte han dem, og understregede, at Israels ageren er legitim:

- Vi anerkender Israels ret til at forsvare sig selv. Samtidig vil en yderligere eskalering af situationen kunne få vidtrækkende konsekvenser, som hverken den israelske eller palæstinensiske befolkning vil være tjent med, sagde han.

Ifølge IDFs talsperson er 245 raketter blevet affyret fra Gaza ind i Israel, siden »Operation Pillar of Defense« blev indledt onsdag.

Video: Israelsk militær, IDF, har offentliggjort denne video af likvideringen af Hamas-lederen Ahmed al-Jaabari:

Video: Endnu en IDF-video af flere israelske luftangreb mod Gazastriben:

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.