Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: IS har flere motiver for at hævne sig på Tyrkiet

Både IS og kurdiske militante har interesse i at hævne sig på Tyrkiet, siger kender om angrebet i Istanbul.

Istanbul. Det er endnu uklart, hvem der står bag tirsdagens angreb i Istanbul Atatürk Airport, der indtil videre har kostet mindst 31 mennesker livet.

Tidligere har kurdiske militante og Islamisk Stat (IS) dog stået bag lignende angreb, påpeger Deniz Serinci, Tyrkiet-kender og forfatter til bogen "Terrorens kalifat".

- Hvis det er Islamisk Stat, kunne deres motiv være hævn for, at Tyrkiet lader USA bruge dets luftbase til at angribe IS med. Derudover er tyrkerne begyndt at stoppe fremmedkrigere, der vil ind i Syrien fra Tyrkiet og kæmpe for Islamisk Stat, siger han.

Han peger også på, at Islamisk Stat ønsker at svække den tyrkiske turismeindustri og destabilisere landet.

- Jo mere IS angriber Tyrkiet, jo mere vil Tyrkiet til sidst være nødt til at gå ind i Syrien omend i begrænset omfang, siger Deniz Serinci og uddyber:

- I Syrien vil Tyrkiet foruden Islamisk Stat angribe PKK og PYD. Det vil være en kæmpe fordel for IS, fordi deres værste fjender dermed bliver svækket.

At angrebet kommer nu, netop som Rusland og Tyrkiet er kommet på talefod igen, efter tyrkerne i november skød et russisk kampfly ned i Syrien, kan også være et signal, vurderer Deniz Serinci.

- Det kan være et signal om, at "selv om to af vores fjender slutter sig sammen, så kan vi stadig slå til", siger han.

Og at angrebet er rettet mod en lufthavn er desværre oplagt, mener Deniz Serinci.

- Der er rigtig mange mennesker samlet på ét sted, konstaterer han.

Viser det sig at være militante kurdere, der står bag angrebet, peger Tyrkiet-kenderen på, at der ligeledes kan ligge et hævnmotiv bag.

- De kurdiske militante har en interesse i at hævne de tyrkiske sikkerhedsstyrkers angreb på kurdere østpå, siger han.

Tyrkiets justitsminister oplyser efter midnat, at 31 er dræbt og 147 såret ved angrebet i Istanbul. Det meddeler tv-stationen Haberturk ifølge Reuters.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.