Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Hacker-angreb lugtede fra starten af Rusland

Vi er langt fra klar til at imødegå nye, store hackerangreb. Det vurderer it-sikkerhedsekspert Peter Kruse.

Virussen NotPetya ramte specielt A.P. Møller - Mærsk hårdt i sommeren 2017. Scanpix/Mads Claus Rasmussen
Virussen NotPetya ramte specielt A.P. Møller - Mærsk hårdt i sommeren 2017. Scanpix/Mads Claus Rasmussen

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) anklager på linje med det britiske udenrigsministerium torsdag formiddag Rusland for at stå bag det omfattende hacker-angreb NotPetya, der sidste år kostede A.P. Møller - Mærsk milliarder.

Ifølge it-sikkerhedsspecialist ved selskabet CSIS Peter Kruse har det længe stået klart, at pilen pegede på Rusland.

- NotPetya gik målrettet efter virksomheder i Ukraine, og det var slet ikke forventet, at så mange andre ville blive ramt.

- Det var en møghamrende destruktiv kode, hvis ene formål var at destabilisere. Sådan en modus operandi, hvor man kun ville ødelægge systemer i Ukraine. Det lugtede fra starten af Rusland, siger Peter Kruse.

Mens målet var ukrainsk, spredte NotPetya sig over hele verden. I Danmark blev A.P. Møller - Mærsk hård ramt. Angrebet satte alle selskabets havne ud af drift og ramte skibsdriften. Samlet kostede angrebet selskabet små to milliarder kroner.

Angrebet var det andet af sin slags, der skabte globale overskrifter i 2017. I foråret ramte virussen WannaCry blandt andet det britiske sundhedssystem hårdt. WannaCry menes at være sendt fra Nordkorea.

- Det er et led i et større politisk spil, der udspiller sig lige nu og bliver mere og mere markant. De forskellige lande opruster inden for cyber-kapacitet og bruger det aktivt. Det kommer vi til at se meget mere af, siger Peter Kruse.

I Danmark bliver der brugt flere penge på cybersikkerhed og Center for Cybersikkerhed er oprettet. Alligevel mener Peter Kruse, at vi er langt bagefter i forhold til den nye trussel.

- Vi er ikke kommet særligt langt, og det er en del af problemet. Vi er stadig yderst sårbare, fordi vi ikke i tide har lavet en samlet risikovurdering af vores it-infrastruktur.

- Det er slemt nok, at det rammer virksomheder. Men hvis det bliver rettet mod vores infrastruktur, så kan det slå ting som el- og vandforsyningen ud af drift.

- Modstandskraften i den offentlige sektor er langt fra, hvor den skal være, siger Peter Kruse.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.