Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Frustration over Hedegaard-sag preller af på Tyrkiet

Løsladelsen af manden, der mistænkes for at stå bag attentatet mod Lars Hedegaard, fylder intet i Tyrkiet, forklarer en ekspert.

Tyrkiets præsident, Erdogan.
Tyrkiets præsident, Erdogan.

Den danske frustration over de tyrkiske myndigheders løsladelse af manden, der mistænkes for at stå bag attentatforsøget mod Lars Hedegaard, vil ikke få tyrkerne til at løfte så meget som et øjenbryn.

Tyrkerne har i øjeblikket helt andre dagsordner at koncentrere sig om, og en diplomatisk krise er næppe sandsynlig, lyder vurderingen fra Daniella Kuzmanovic, lektor i det moderne Tyrkiets historie.

»Danmark kan godt male en diplomatisk krise op, og det bliver naturligvis også taget til efterretning i Ankara, men i øjeblikket har det ikke nogen stor betydning i Ankara, hvad Danmark siger,« forklarer hun.

Tyrkiet står ifølge Daniella Kuzmanovic med helt andre og mere alvorlige sikkerhedsudfordringer, blandt andet i forhold til situationen i Kobane og til en række interne uroligheder.

»At Danmark så vil kritisere en mulig fangeudveksling, er ikke noget, der påvirker tyrkerne. De har lagt låg på den sag, og det har de gjort meget effektivt,« siger lektoren, der i øjeblikket opholder sig i Tyrkiet.

Ifølge hende fylder sagen intet i de tyrkiske medier, og det er ikke bekræftet, om den formodede attentatmand er blandt overdraget til Islamisk Stat som led i den fangeudveksling, der i sidste måned fik terrororganisationen til at frigive 49 tyrkiske gidsler.

»Det er heller ikke bekræftet, hvad der har fået gidslerne fri, men meget tyder på at der er sket en fangeudveksling, og i internationale medier har det været fremme, at den også har omfattet en række udenlandske statsborgere. Selvfølgelig har der været spekulationer over, hvad tyrkerne har betalt for gidslerne, og de spekulationer kører især i kurdiske kredse,« siger Daniella Kuzmanovic.

Kurderne frygter tilsyneladende, at den tyrkiske regering også har »solgt« den syriske grænseby Kobane til IS for at få gidslerne fri.

»Og den danske vinkel er slet ikke i spil,« siger hun og fortsætter:

»En anden dimension er, at USA, som er Tyrkiets meget nære allierede, naturligvis har været informeret om, hvad Tyrkiet har gjort for at få gidslerne fri. Hvis der skulle udløses en større diplomatisk krise, skulle det være fordi, amerikanerne går ind på dansk side, men i den nuværende situation, er der intet, der tyder på, at USA har lyst til at tale denne her sag op. Man står med en krise i Kobane, og der er ikke brug for intern NATO-splid,« siger Daniella Kuzmanovic.

Konklusionen er derfor ifølge hendes vurdering, at denne sag ikke vil udløse nogen former for større diplomatiske forviklinger, med mindre Danmark »virkelig ønsker at presse den pointe,« som hun siger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.