Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Erdogan viser igen sine autoritære tendenser

Tyrkiets præsident erklærer undtagelsestilstand for at få mere magt over borgerne, vurderer lektor.

Tyrkiets præsident får mere magt ved at erklære undtagelsestilstand, vurderer lektor i mellemøststudier Mehmet Ümit Necef. Reuters/Umit Bektas
Tyrkiets præsident får mere magt ved at erklære undtagelsestilstand, vurderer lektor i mellemøststudier Mehmet Ümit Necef. Reuters/Umit Bektas

Ankara/Istanbul. Den tyrkiske præsident Recep Tayyip Erdogans beslutning om at indføre tre måneders undtagelsestilstand er et udtryk for hans autoritære tendenser.

Det vurderer lektor i Mellemøststudier på Syddansk Universitet Mehmet Ümit Necef, der selv befinder sig i Istanbul onsdag aften, hvor Erdogan har varslet en tre måneder lang undtagelsestilstand i kølvandet på weekendens fejlslagne kupforsøg.

- Når man erklærer undtagelsestilstand, så fratager man borgerne en række rettigheder. Det vil give nogle ekstra beføjelser til militæret og regeringen, siger Necef.

- Derudover kan det komme til at betyde, at han nu kan lukke aviser og begrænse adgang til internettet.

Den tyrkiske præsident har allerede blandt andet udstedt et rejseforbud for akademikere, mens han har indledt en større udrensning blandt statsansatte, som han mener står i ledtog med de ansvarlige for weekendens kupforsøg.

Mehmet Ümit Necef vurderer, at undtagelsestilstanden vil gøre det lettere for Erdogan at gennemføre den proces.

Han ser dystre perspektiver i præsidentens linje efter det mislykkede kupforsøg.

- Jeg synes, det er en negativ udvikling. Man kunne forvente, at han ville række hånden frem til forskellige grupper og oppositionen efter kupforsøget for at afpolarisere samfundet.

- Men ved hele tiden at tale om at indføre dødsstraf - og endnu værre at erklære undtagelsestilstand - tager han et skridt i den forkerte retning.

Mehmet Ümit Necef mener, at Erdogan efter kupforsøget er godt i gang med at etablere sig som en mere og mere autoritær præsident.

- Det eneste, kupforsøget har opnået, er at gøre Erdogan til en enormt magtfuld figur og en præsident, som er uangribelig og urørlig, siger Mehmet Ümit Necef.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.