Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert efter Jo Cox-mord: Brexit-debatten vil ændre sig dramatisk

Det er endnu for tidligt at sige, om mordet på den britiske politiker Jo Cox vil have betydning for resultatet af folkeafstemningen om Storbritanniens EU-medlemskab, men tonen i debatten kommer dog til at ændre sig markant, mener ekspert i britisk politik og valgkamp.

Briterne mindes den nyvalgte Labour-politiker Jo Cox, der torsdag blev slået ihjel i det nordlige England.
Briterne mindes den nyvalgte Labour-politiker Jo Cox, der torsdag blev slået ihjel i det nordlige England.

Briterne er i chok over drabet på den 41-årige Labour-politiker Jo Cox, som blev skudt og stukket ihjel torsdag lige over middag. Endnu står mange spørgsmål ubesvarede hen, og især spørgsmålet om, hvorvidt drabsmandens motiv var relateret til EU-folkeafstemningen i næste uge, trænger sig på.

Nyheden om angrebet resulterede straks i, at både EU-tilhængere og EU-modstandere aflyste deres valgkampagner. Den 23. juni skal briterne nemlig stemme om, om de skal holde fast i eller droppe deres EU-medlemskab. Sent torsdag aften forlød det, at der ikke vil være nogen kampagneaktiviteter frem til lørdag.

Når både Remain-siden og Leave-siden genoptager deres valgkampagner lørdag, forudser Edward Ashbee, som er lektor ved Copenhagen Business School og ekspert i britisk politik og valgkamp, at tonen i debatten kommer til at ændre sig markant.

»I løbet af de sidste to uger er tonen i debatten blevet meget ondskabsfuld, personlig, og begge sider er kommet med vilde anklager. Det er sket, fordi resultatet er så svært at forudsige. Når kampagnen fortsætter, vil den blive mere sober, kontrolleret og langt mindre personlig. Den ændring, tror jeg, vil præge kampagnen helt frem til afstemningen torsdag,« siger han.

Om mordet på Jo Cox kommer til at have direkte indflydelse på afstemningens resultat er stort set umuligt at sige på nuværende tidspunkt, fortæller Edward Ashbee.

Han er endnu ikke selv faldet over nogen, der vil sige noget konkret om emnet i de britiske medier. Hverken nyhedskanalerne BBC og Sky News eller de britiske dagblade bringer her til morgen spekulationer om mordets indflydelse på afstemningen, fortæller han.

»Vi har heller ikke set nogen meningsmålinger efter mordet. Men bookmaker-siderne er værd at kaste et blik på. Her til morgen ændrede oddsene sig, og hvis man kigger på de forskellige betting-sider, ser det ud som om, at bookmakerne finder det mest sandsynligt, at Storbritannien vil blive i EU,« siger Edward Ashbee og fortsætter:

»Her til formiddag er bettingsmarkedets estimat, at der er 63 pct. sandsynlighed for, at briterne stemmer Remain, mens de beregner 37 pct. sandsyndlighed for, at briterne stemmer Leave. Det er faktisk et skift fra i går morges og kan måske være en indikator for, at forudsigelserne har ændret sig på bettingsiderne. Men jeg vil gerne understrege, at det ikke nødvendigvis har nogen betydning overhovedet.«

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.