Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekspert: Danmark sender et stærkt signal til Syrien

Danmark og de 51 andre lande, som kollektivt opfordrer til at retsforfølge syriske krigsforbrydere, er med til at stramme grebet om Assads regime, lyder det fra en ekspert.

Prisen for ikke at gribe ind over for krigsforbrydelser begået under borgerkrigen i Syrien er blevet væsentligt højere, efter at Danmark og 51 andre lande har anmodet FNs Sikkerhedsråd om at give grønt lys for, at Den Internationale Straffedomstol (ICC) kan straffe præsident Bashar al-Assad og hans medskyldige.

Sådan lyder vurderingen fra adjunkt Martin Mennecke, der forsker i folkeret og ICC ved Københavns Universitet.

- Spørgsmålet er, om de her forbrydelser skal straffes eller ikke straffes, og jeg tror, at i 2013 er der kun et svar på det spørgsmål - det er, at de her forbrydere selvfølgelig skal straffes, siger han.

Udover Danmark står de resterende EU-lande med undtagelse af Sverige bag opfordringen, som også Japan, Sydkorea, Tunesien, Libyen og flere afrikanske og latinamerikanske lande har tilsluttet sig. Det var en lignende bemyndigelse, som FNs Sikkerhedsråd gav straffedomstolen under konflikten i Libyen i 2011, og det var et vigtigt skridt til at stramme grebet om det libyske regime.

Under den 22 måneder lange konflikt i Syrien har Rusland og Kina, der er permanente medlemmer af Sikkerhedsrådet, flere gange brugt deres vetoret til at blokere for interventioner mod Assads styre. Det vil formentlig også ske nu, men de 52 lande gør det meget klart, at der vil blive grebet ind over for krigsforbrydelserne, forklarer Martin Mennecke.

- Det kommer selvfølgelig ikke til at ændre konflikten i Syrien fra det ene øjeblik til det andet, men det sender et stærkt signal til regimet om, at man ikke bare lægger hænderne i folder og afventer situationen. Det øger presset på aktørerne i konflikten, og det er et vigtigt signal fra en stor gruppe stater om, at drabene på de tusindvis af mennesker ikke vil blive mødt med tavshed, amnesti eller fredsforhandlinger, som giver Assad adgang til eksil, siger han.

Under oprøret i Syrien har der flere gange været på tale at give Assad frit lejde til at forlade landet for at undgå, at flere uskyldige syrere skal miste livet. Muligheden for at præsidenten og hans medsammensvorne kan slippe ustraffet fra deres ugerninger eksisterer dog endnu, nogle statsledere vil nemlig stadig opfatte det som en praktisk løsning, vurderer Martin Mennecke.

Han peger dog samtidig på, at det ikke er utænkeligt, at russerne og kineserne på sigt kan finde på at bakke op om anmodningen fra Danmark og de 51 andre lande.

- Russerne har i andre konflikter vist, at de er pragmatiske. Hvis de vurderer, at Assad ikke længere kan garantere de russiske interesser, så tror jeg godt, de kunne finde på at ofre ham. Hvis russerne og kineserne føler, at Assad og andre står i vejen for en forhandling, kan ICC vise sig at være et nyttigt politisk instrument for deres politiske interesser, siger han.

Tidligere på måneden viste officielle tal fra FN, at 60.000 personer har mistet livet under konflikten i Syrien, hvor der også er vedvarende forlydender om tortur og grove krigsforbrydelser.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.