Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ekskanslers Moskva-forbindelser sætter tyske socialdemokrater under pres

De tyske socialdemokrater er kommet i defensiven efter udnævnelsen af ekskansler Gerhard Schröder til toppost i russisk energiselskab. Udenrigsminister Gabriel afviser kritik af Schröder som »politisk mobning«.

Gerhard Schröder er kendt for sine tætte forbindelser til Vladimir Putin og er på vej mod en toppost i russisk energiselskab. Nu langer den tidligere forbundskansler ud efter en kritisk tysk presse.
Gerhard Schröder er kendt for sine tætte forbindelser til Vladimir Putin og er på vej mod en toppost i russisk energiselskab. Nu langer den tidligere forbundskansler ud efter en kritisk tysk presse.

BERLIN: Kritikken af Gerhard Schröder vil ikke stilne af i den tyske presse.

Nu langer den tidligere forbundskansler ud efter medierne, der har opfordret Schröder til at give afkald på en bestyrelsespost i det statsejede russiske energiselskab Rosneft.

»Jeg gør det. Det handler om mit liv, og det bestemmer jeg selv over, ikke den tyske presse«, http://www.zeit.de/wirtschaft/2017-08/rosneft-angela-merkel-gerhard-schr... Gabriel: http://www.spiegel.de/politik/deutschland/gerhard-schroeder-zu-seinem-ro... Schröder – formandspost: http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/gerhard-schroeder-und-rosneft-ex-kanzler-als-aufsichtsrats-chef-im-gespraech-a-1165058.html">sagde Schröder onsdag under en tale ved et socialdemokratisk valgarrangement i delstaten Niedersachsen.

Det russiske nyhedsbureau Interfax beretter ifølge Spiegel, at Schröder til september vil blive udnævnt til formand for bestyrelsen i Rosneft. Udnævnelsen har forarget både medier og politiske modstandere, ikke mindst fordi Rosneft efter den russiske anneksion af Krim har været omfattet af EU-sanktioner.

Kritikerne frygter, at Schröder vil optræde som Putins mand og anvende sin politiske indflydelse og erfaring til at fremme russiske interesser i Tyskland. Gerhard Schröder er i forvejen bestyrelsesformand for det russisk-ejede Nord Stream 2-selskab, der står for konstruktionen af en omstridt gasrørledning i Østersøen.

Merkel: Ikke i orden

Gerhard Schröder, der som socialdemokratisk kansler regerede Tyskland fra 1998-2005, er kendt for sine nære relationer til Vladimir Putin.

Schröders forbindelser til Kreml er blevet genstand for ophedet debat i Tyskland i en grad, der kan blive en hæmsko for socialdemokraterne i den igangværende tyske valgkamp.

»Hvad Hr. Schröder gør, er ikke i orden«, http://www.zeit.de/wirtschaft/2017-08/rosneft-angela-merkel-gerhard-schr... Gabriel: http://www.spiegel.de/politik/deutschland/gerhard-schroeder-zu-seinem-ro... Schröder – formandspost: http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/gerhard-schroeder-und-rosneft-ex-kanzler-als-aufsichtsrats-chef-im-gespraech-a-1165058.html">lød det tidligere på måneden fra Angela Merkel, der i 2005 afløste Schröder som forbundskansler.

Schröders karrierevalg har bragt den socialdemokratiske kanslerkandidat Martin Schulz i forlegenhed. Schulz har forsøgt at lægge afstand til Schröder, men udenrigsminister Sigmar Gabriel forsvarer sin partifælle.

»Jeg tror, at der i virkeligheden er tale om et politisk spil. At Schröder og i anførselstegn SPD er blevet brugt til at mobbe socialdemokraterne «, sagde Gabriel for nylig i Hamborg.

»Der er ingen interesse i at forstå sagen, der er en interesse i at gøre den til en skandale.«

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.