Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Eks-statsminister: Sverige ejes ikke af svenskerne

»Sverige er det, som de gør det til.« Sådan er meldingen fra den tidligere borgerlige statsminister Fredrik Reinfeldt om de mange flygtninge, som i disse år strømmer til Sverige.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Han tabte valget og regeringsmagten med et brag og måtte efterfølgende trække sig som partileder. Men Moderaternes leder Fredrik Reinfeldt er stadig sikker på, at det i sommer var rigtigt at opfordre svenskerne til at »åbne deres hjerter« for de mange mennesker, der i disse år flygter til Sverige fra bl.a. Syrien.

I det første interview siden Riksdagsvalget i Sverige i september, hvor det indvandrerkritiske Sverigedemokraterna blev den helt store sejrherre, siger Fredrik Reinfeldt, at Sverige ikke blot tilhører svenskerne, men i lige så høj grad de mennesker, der kommer til landet som flygtninge eller indvandrere.

»Er det her et land, som ejes af dem, som har boet her i tre eller fire generationer, eller er Sverige det, som mennesker, som kommer hertil midt i livet, udvikler det til? spurgte han retorisk i et interview juleaftensmorgen med TV4s Nyhedsmorgenprogram.

»For mig er det klart, at det skal være det sidste, og at det er et stærkere og bedre samfund, hvis det får lov at være åbent,« svarede Reinfeldt selv på spørgsmålet.

Om få dage ventes Sveriges statsminister Stefan Löfvén (S) at udskrive valg til afholdelse i marts 2015, fordi han ikke kunne opnå flertal for sit finanslovsforslag. Der blev derimod flertal for den borgerlige oppositions finanslovsforslag, fordi Sverigedemokraterna valgte at stemme for det.

I Interviewet på TV4 fortsatte Reinfeldt, at Sveriges grænser er opfundne, og at han ikke mener, at de nytilkomne bare skal tilpasse sig det svenske samfund. Sverige er dét, som de gør det til, sagde den tidligere leder af den borgerlige regering.

»Jeg må gå op imod dem, som hævder, at det her er et land, som blev lukket for tre generationer siden, og at ingen andre er velkomne her. For mig er det et uholdbart samfund,« sagde den tidligere borgerlige statsminister gennem otte år.

Fredrik Reinfeldt var leder af den borgerlige Alliance, der består af de fire borgerlige partier minus Sverigedemokraterna. Fredrik Reinfeldt går officielt af den 10. januar. Han afløses af Anna Kinberg Batra.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.