Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Eks-nazister stiller op for Sverigedemokraterna: »Det er muligt, at jeg kaldte mig det engang«

Ti dage før det svenske valg har en større undersøgelse afsløret, at flere kandidater for Sverigedemokraterna har bånd til Sveriges nazi-organisationer.

Når svenskerne går til valg 9. september, kan der være overraskelser bag kandidatlisten. En undersøgelse fra den liberale svenske avis Expressen har netop afsløret, at adskillige kandidater for de nationalkonservative Sverigedemokraterna har en fortid i det svenske nazistmiljø. (ARKIV)
Når svenskerne går til valg 9. september, kan der være overraskelser bag kandidatlisten. En undersøgelse fra den liberale svenske avis Expressen har netop afsløret, at adskillige kandidater for de nationalkonservative Sverigedemokraterna har en fortid i det svenske nazistmiljø. (ARKIV)

Med kun ti dage til det svenske valg har en ny undersøgelse fra den liberale svenske avis Expressen kastet nyt lys over det succesrige protestparti Sverigedemokraterna.

Gennemgangen afslører, at flere tidligere medlemmer fra den nazistiske organisation Nationalsocialistisk Front (NSF) er på valglisterne for Sverigedemokraterna.

Og flere af dem har forbindelser til gruppen bag et af de nazisitiske mord i nyere svensk historie.

»Jeg har ikke behandlet nogen direkte dårligt«

En af dem er Thomas Jelinek. Den 38-årige svensker havde tidligere en ledende stilling i NSFs lokalafdeling i skånske Klippan i slutningen af halvfemserne og begyndelsen af nullerne.

I dag figurerer han som kandidat for Sverigedemokraterna, men lægger ikke skjul på sin baggrund.

»Det er muligt, at jeg kaldte mig det (nazist, red.) engang. Det gør jeg absolut ikke nu,« siger han til Expressen.

Netop NSF Klippan har tidligere haft en fremtrædende rolle i den nynazistiske historie, da en mand fra Elfenbenskysten blev myrdet i området i 1995. Jelinek mener dog, at han har sit på det tørre.

Er der noget, du gerne vil undskylde for fra din tid i NSF?

»Nej, jeg har ikke behandlet nogen direkte dårligt, fordi jeg var med i NSF,« siger han til Expressen og tilføjer:

»Rent personligt.«

Den nationalistiske fremmarch

Sverigedemokraterna er generelt kendt for en skarp nationalistisk linje, men har tidligere taget stærkt afstand fra nazi-sammenligninger. Blandt andet med fordømmelsen af organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) i september i fjor.

»Jeg mener, at det (NMR, red.) meget vel kunne ses på den måde. Jeg er ikke den rigtige til at svare, men jeg skulle meget vel kunne tænke mig, at man kunne betragte det her som en terrororganisation,« sagde Sverigedemokraternas leder, Jimmie Åkesson, dengang.

Springer vi et lille år frem, skal svenskerne snart til stemmeurnerne. Overordnet har Sverigedemokraterna haft medvind i valgkampen og står ifølge de seneste målinger til at få næsten 20 procent af mandaterne i Riksdagen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.